Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

08. 04. 2024. 09:29 >> 09:39

Milena Popović - Samardžić

"Radović se neće voditi partijskim interesima, poboljšaće situaciju u KCCG" 

Novi direktor Kliničkog centra Crne Gore Aleksandar Radović doprinijeće boljoj organizaciji rada u toj zdravstvenoj ustanovi jer se neće voditi partijskim interesima, već su mu prioritet pacijenti, ocijenila je epidemiološkinja i predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović - Samardžić. 

Gostujući u jutarnjem programu Televizije Crne Gore ona je komentarisala nove kadrovske promjene u KCCG i istakla da u cnogorskom zdravstvu zbog višegodišnjih problema nema brzih rezultata.

"Iako razumijem pacijente koji se bore sa sistemom da dođu do usluge. Neke stvari ne moraju da se dešavaju jer se jednim drugačijim pristupom sve se može sa dobrom namjerom, a doktor Radović je ima i sigurno da vjeruje u ljude koje je izabrao. On je birao ljude kako je mislio da treba, a nekada su se ljudi birali po partijskom interesu i uticaj politike je bio jako prisutan", istakla je Popović - Samardžić. 

Neki ljekari se iz privatnog zdravstva vraćaju u KCCG  

Kako je rekla, naš zdravstveni sistem ima previše administrativnog kadra. 

"On jeste potreban ali imamo 23 do 30 odsto takvog kadra, koji je nemedicinski i to je previše. Ministarstvo zdravlja samo radi nešto bez analize i to je stalno tako i zato ni nemamo jasne rezultate", rekla je Popović - Samardžić.

Govoreći o velikom broju ljekara koji dolaze iz Srbije ali i drugih zemalja regiona, u Crnu Goru da rade, ona govori da je cilj Sindikata doktora medcine bio da se povećaju koeficijenti kako bi se ublažio odliv ljekara. 

"Taj odliv se dešava u cijeloj Evropi i znam da je velika borba, Njemačka gubi ljekare, ali oni su odliv od 40.000 doktora uspjeli da anuliraju od ljekara sa Balkana. Crna Gora mora da razmišlja strateški ali samo povećanje zarada neće ništa riješiti, sem osjećaj ekonomske sigurnosti. Ali ako imate neuređen sistem, ljekar neće biti zadovoljan", kazala je Popović - Samardžić. 

Najavila je da su pojedine njene kolege odlučile da se iz privatnog zdravstva vrate u KCCG i da je to posebno raduje. 

Male boginje opasne i za starije od 20 godina 

Govoreći o malim boginjama, Popović - Samardžić je kazala da je to jedna od najzaraznijih bolesti te da od deset osoba koje nijesu vakcinisane, a dođu u kontakt sa oboljelim - čak devetoro njih dobije tu bolest. 

"Male boginje su opasne za mališane od pet i za osobe koje imaju preko 20 godina pa je preporuka roditeljima da vakcinišu svoju djecu. Dijete ukoliko ima manje od pet godina, a razvije komplikacije, one će biti sigurno 'teške i ostaviće posljedice za čitav život", zakljčila je Popović - Samardžić. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније