Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

03. 04. 2024. 14:05 >> 14:07
1
Čitaj mi:

MILOVIĆ - MASKE

Reforme pravosuđa vidljive, čekamo IBAR

Ministar pravde Crne Gore Andrej Milović, susreo se sa ambasadorkom Francuske An Mari Maske i sudijom za vezu Frederikom Dubost, kojima je predočio ozbiljne infrastrukturne projekte koji su u planu, kao i sveobuhvatnu reformu crnogorske legislative. Gošće iz Francuske su saglasne da je rad na reformi koja vodi ka usvajanju IBAR-a vidljiv.

Ministar je upoznao ambasadorku Maske i sudiju Dubost sa brojnim reformama pravosuđa koje se trenutno odvijaju u Crnoj Gori, istakavši ozbiljne infrastrukturne projekte koji su planirani za narednu deceniju, uključujući izgradnju pravosudnog kvarta koji će predstavljati temelj modernizacije pravosudnog sistema.

Kako navode u saopštenju, govorilo se i o sveobuhvatnim reformama crnogorske legislative, a posebna pažnja posvećena je Zakonu o državnom tužilaštvu, Zakonu o sudskom savjetu i sudijama, Zakonu o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, Zakonu o sprečavanju korupcije i Zakonu o Specijalnom državnom tužilaštvu, koji su ključni za poglavlje 23 i dobijanje pozitivnog Izvještaja o ocjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR).

Istaknuta je i potreba za digitalizacijom pravosudnih institucija uz primjenu naprednih IT tehnologija i alata, što će doprinijeti efikasnijem i transparentnijem pravosuđu.

Milović je naglasio važnost unapređenja sajber bezbjednosti informacionih sistema pravosuđa i informisao da je Strategija digitalizacije pravosuđa u posljenjoj fazi izrade. Takođe je podsjetio da je Regionalni centar za sajber bezbjednost formiran uz podršku Ambasade Francuske i predstavlja značajan korak u zaštiti pravosudnog sistema od sajber prijetnji.

Milović je zaključio da, nakon višedecenijske zapuštenosti, pravosuđe u Crnoj Gori uveliko radi na promjenama na svim nivoima.

Taj rad je vidljiv, saglasne su Maske i Dubost, koje su uputile čestitke Ministarstvu pravde na višemjesečnom aktivnom djelovanju u cilju dobijanja Izvještaja o ocjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) i realizacije neophodnih reformi na putu evropskih integracija.

Ministar Milović poručio je da očekuje se da će, u skorijoj budućnosti, napori i rezultati postignuti u adresiranju jednog od najzahtjevnijih poglavlja - Poglavlja 23, biti prepoznati kroz pozitivan (IBAR), uprkos ograničenjima u vremenu i dostupnim ekspertskim resursima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније