Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 04. 2024. 07:18 >> 09:29
1
Čitaj mi:

OCJENE

"Velika potreba za legalizacijom kanabisa u medicinske svrhe"

Dvije godine su prošle od prvih inicijativa za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe u Crnoj Gori koje su se našle i pred crnogorskim poslanicima, ali bez ikakvih rezultata. Predsjednik Glavnog odbora SDP i autor predloga Zakona o legalizaciji proizvoda od kanabisa u medicinske svrhe Mirko Stanić kazao je, za Portal RTCG, da će ponovo pokrenuti priču oko ovog zakona, koji za cilj ima prije svega podršku onima koji imaju teške bolesti. Edin Šakrinović iz NVO Legalizuj.me tvrdi da legalizacija kanabisa u medicinske svrhe može imati dubok uticaj ne samo na pacijente, već i na šire društvo.

Zakon o legalizaciji upotrebe ulja kanabisa u medicinske svrhe u julu tokom 2022. godine predložila je Socijaldemokratska partija (SDP) smatrajući da treba pomoći građanima koji se bore protiv kancera i teških bolesti, da pod ljekarskim nadzorom koriste ulje kanabisa.

Predsjednik Glavnog odbora SDP i autor predloga Zakona o legalizaciji proizvoda od kanabisa u medicinske svrhe Mirko Stanić kazao je za Portal RTCG da je postojala značajna većina za usvajanje ovog zakona, tako da se nada da ta većina nije sporna ni danas.

"Svakako ćemo preko naših kolega u Skupštini Crne Gore, sa kojima planiramo i niz drugih inicijativa, ponovo pokrenuti priču oko ovog zakona, koji za cilj ima prije svega podršku onima koji imaju teške bolesti, kako bi im se barem dijelom pomoglo", istakao je Stanić.

Pacijenti prinuđeni da traže lijek nelegalno

Stanić je istakao da je važno da hiljade građana dobije taj lijek, koji mnogi i sad koriste ali ga nabavljaju ilegalno, jer bi se njegovom legalizacijom upotreba ulja od kanabisa stavila pod kontrolu ljekara.

"Crnogorski pacijenti su sada prinuđeni da traže lijek izlazeći iz granica legalnosti a često ne dobijaju ono što im je neophodno već bivaju prevareni. Zbog toga je potrebno ovu oblast zakonski regulisati, kako bi se uveo red u liječenje, a građanima omogućila najbolja moguća njega. Ulje kanabisa se koristi za ublažavanje simptoma mnogih bolesti i to najtežih poput kancera, a posebno dobre efekte ima za osobe koje imaju Parkinsonovu, Alchajmerovu ili slične bolesti koje značajno utiču na psihomotoriku", poručuje Stanić.

Koncentracija psihoaktivne supstance THC ne smije biti veća od 0,3%

Prema predlogu Zakona o legalizaciji proizvoda od kanabisa u medicinske svrhe maksimalno dozvoljena koncentracija psihoaktivne supstance THC u biljci, sirovini i proizvodu ne smije biti veća od 0,3%. 

Zakonom je predviđeno da uvoz ili proizvodnja sirovina i proizvodnja poluproizvoda i proizvoda kanabisa može se odvijati samo uz licencu Ministarstva zdravlja. Takođe, Ministarstvo zdravlja može utvrditi pravila ili druge propise kojima se utvrđuju uslovi za uzgoj, proizvodnju, preradu, istraživanje, ispitivanje, promet, transport, posjedovanje, prodaju i promet kanabisa u Crnoj Gori u cilju proizvodnje proizvoda kanabisa, uključujući, bez ograničenja, u pogledu standarda kvaliteta za Proizvod kanabisa.

Predloženi zakon predviđa da se novčanom kaznom od 1.000 do 20.000 eura kažnjava nosilac licence za prekršaj ako rukuje, proizvodi, transportuje ili prodaje/prenosi, proizvodi bilo koju sirovinu, poluproizvod ili proizvod kanabisa bez dozvole, koristi bilo koju sirovinu, poluproizvod ili proizvod kanabisa koji nije testiran u laboratoriji.

Novčanom kaznom takođe bi se kaznilo fizičko lice ako učinilac prekršaja nije evidentiran kod nadležnog organa kao nosilac dozvole.

Novčanom kaznom od 500 do 10.000 eura, prema ovom zakonu, kazniće se pravno lice za prekršaj ako nosilac licence ne zaposli vrstu radnika predviđenu ovim zakonom ili na drugi način propisan od strane Ministarstva zdravlja, zatim svako nepoštovanje higijenskih zahtjeva koje je donijelo Ministarstvo zdravlja, kao i svako drugo kršenje ovog zakona. 

Otvaranje vrata kanabisu neophodno za Crnu Goru

Edin Šakrinović iz NVO Legalizuj.me kazao je za Portal RTCG da je, poslije mnogo čitanja i preporuka doktora u Americi nakon eksperimenta sa kanabisom, zaključio da je otvaranje vrata kanabisu u medicinske svrhe neophodno za Crnu Goru.

"Vidjevši koliko može pomoći u ublažavanju boli i poboljšanju kvaliteta života, pitanje legalizacije kanabisa za mene je postalo pitanje etike", istakao je Šakrinović.

Zanemariti priliku da se pomogne onima u potrebi značilo bi, kako tvrdi Šakrinović, ignorisati naučne dokaze i moralne obaveze koje imamo kao društvo.

Smatra da legalizacija u medicinske svrhe može imati dubok uticaj ne samo na pacijente, već i na šire društvo.

"Nudi priliku za smanjenje stigme koja okružuje upotrebu kanabisa, potičući otvorenu i informisanu diskusiju", istakao je on.

Legalizacija, poručuje, može poboljšati sigurnost i kvalitet proizvoda, osiguravajući da pacijenti dobijaju ono što je najsigurnije i najefikasnije za njihove potrebe.

"Ovo nije samo medicinska stvar, radi se o napretku društva ka većem znanju, većoj brizi o dobrobiti pojedinca i sveukupnom napretku. Kao osoba sa invaliditetom, vjerujem da je naša dužnost da zagovaramo ono što može znatno poboljšati živote našoj zajednici i ostalim ljudi, legalizacija kanabisa u medicinske svrhe je jasan primjer kako nauka i saosjećanje mogu voditi do boljeg društva", poručuje Šakrinović.

Smatra da uvođenjem medicinskog kanabisa, ne otvaraju se samo vrata novim terapijskim mogućnostima za one koji pate od hroničnih bolova, epilepsije, ili drugih ozbiljnih stanja, već se i pruža ljudima moć izbora.

"Omogućavanje pristupa medicinskom kanabisu znači dopuštanje pojedincima da aktivno učestvuju u svojoj zdravstvenoj njezi, birajući tretman koji za njih najbolje funkcioniše. Ovo pitanje nadilazi pojedinačno zdravlje, to je pitanje ljudske slobode i prava. Kao pacijent, moja najveća nada je da svako ima priliku da izabere put koji vodi ka njegovom ili njenom najboljem mogućem zdravstvenom ishodu", naglasio je Šakrinović.

Legalizacija kanabisa uticala bi na oporavak ekonomije

Šakrinović kaže da kroz decenije prati kanabis industriju, te stoga smatra da je postalo kristalno jasno da ova biljka predstavlja mnogo više od samo medicinskog ili rekreativnog resursa.

"Kanabis industrija je gorući motor ekonomskog rasta, sposoban da otvori nove puteve za stvaranje radnih mjesta, generiše značajne prihode kroz poreze i pokreće talas inovacija u poljoprivredi, proizvodnji i tehnologiji. U trenutku kada globalna ekonomija traži svjetlo na kraju tunela, kanabis stoji kao svjetionik mogućnosti", naglasio je Šakrinović.

Ignorisanje potencijala koji kanabis nudi za ekonomski oporavak i razvoj nije samo propuštena prilika, već, kako smatra, i zanemarivanje dokazanog izvora prosperiteta za naše zajednice.

Sada je, kaže Šakrinović, vrijeme da transformišemo ovaj sektor iz sive zone u zlatnu priliku za našu ekonomiji.

Šakrinović zagovara punu podršku ne samo korištenju kanabisa, već i njegovom uzgoju.

"Omogućavanje uzgoja otvara vrata za kontrolu kvaliteta i sigurnosti proizvoda, dok istovremeno pruža vitalnu ekonomsku šansu našim poljoprivrednicima. Razmotrite potencijal: na hektaru zemlje, prihod od uzgoja kanabisa može lako premašiti 300.000 eura nakon prerade u proizvode veće vrijednosti. Uz to, uzgoj u kontrolisanim uslovima omogućava žetve na svakih šest do osam sedmica, maksimalno iskorištavajući proizvodni potencijal", objašnjava Šakrinović.

O legalizaciji kanabisa u rekreativne svrhe dobro razmisliti 

Grupa građana pokretala je ranije i peticije za legalizovanje kanabisa u rekreativne svrhe u Crnoj Gori. Na pitanje je li prihvatljiva ideja da se legalizuje kanabis u rekreativne svrhe, Stanić ističe da o tome ne treba ishitreno odlučivati.

"O ovoj ideji treba razmisliti i ona bi trebala da bude dio šireg društvenog dijaloga, kojeg ipak ne bi vezivao za korišćenje ulja od kababisa sa limitiram procentom THC (0.3%) u zdravstvene svrhe", istakao je Stanić.

Nakon Malte i Luksemburga, Njemačka je postala najveća zemlja Evropske unije (EU) koja je legalizovala rekreativnu upotrebu kanabisa. Stanić napominje da je Njemačka poslije niza naučnih studija i analiza donijela ovu odluku, prije svega vođeni zdravstvenim analizama koje pokazuju brojne pozitivne efekte upotrebe u zdravstvene svrhe.

Dok, Šakrinović odlučno podržava legalizaciju kanabisa, kako u medicinske, tako i u rekreativne svrhe. Ekonomski učinci legalizacije su ogromni, tvrdi Šakrinović.

"Očekujemo stvaranje novih radnih mjesta, povećanje turizma, i značajan priliv poreznih prihoda. Istorija je pokazala da legalizacija može drastično smanjiti crno tržište, omogućavajući državi da profitira od regulisane prodaje. Ovo je više od ekonomske prilike, to je šansa za stvaranje pravednijeg, transparentnijeg i prosperitetnijeg društva", zaključuje Šakrinović.

Inicijativa ponovo pred crnogorskim poslanicima

Stanić poručuje da postoji volja da se u budućem periodu razgovara o ovoj temi i da bude ponovo pokrenuta inicijativa pred crnogorskim poslanicima.

"Crna Gora svakako neće biti prva koja će omogućiti ovu vrstu liječenja, ali ne treba da bude ni posljednja. Pogotovo što bi efekti po zdravlje stanovnika bili ogromni, ali bi bilo i značajnih mogućnosti za liječenje pacijenata iz drugih država, pogotovo iz regija i zemalja nekadašnjeg SSSR, što bi značajno pomoglo prilivima budžeta, a našu zemlju pozicioniralo na mapu ozbiljnih zdravstvenih centara, kakve su danas mnoge zemlje i bližeg okruženja koje to nijesu bile prije samo deceniju ili dvije", naglasio je on.

SDP je, kaže Stanić, pripremila jedan od najboljih zakonskih predloga u ovoj oblasti koji može biti primjer i za druge države i kojim je u potpunosti regulisana proizvodnja i upotreba ulja od kanabisa u medicinske svrhe.

"Svaki glas za ovaj zakon je glas za hiljade crnogorskih građana suočenih sa tegobama najtežih bolesti, ali i za njiihove porodice i prijatelje koji su takođe pogođeni nemogućnosti da im se bol ili patnje ublaže", ističe Stanić.

U predlogu Zakona u legalizaciji proizvoda od kanabisa u medicinske svrhe se navodi da su se stekli uslovi za legalizovanje proizvodnje i upotrebe od kanabisa u medicinske svrhe shodno izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije iz 2017. godine u kojoj je navedeno da postoje dokazi da CBD iz proizvoda od kanabisa može biti efektivno u liječenju nekih oblika epilepsije i drugih stanja, dok dokaza o štetnosti po zdravlje ili izazivanju zavisnosti kod ljudi nema, kao i na osnovu Rezolucije Evropskog parlamenta od 13. februara 2019. o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe.

“Smatramo da bi legalizacija proizvoda od kanabisa kao jedinog proizvoda od kanabisa koji je priznat od strane Evropske agencije za ljekove doprinijelo boljem tretmanu pacijenata koji boluju od najtežih oblasti i omogućilo da se na legalan i medicinski kontrolisan način liječe”, ističe se u predlogu zakona.

Navodi se da upotreba proizvoda od kanabisa u liječenju cijelog niza oboljenja i sada postoji u Crnoj Gori, ali na potpuno nelegalan način, bez bilo kakve medicinske kontrole ili praćanje stanja pacijenta.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније