Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V.

29. 03. 2024. 14:42 >> 14:44
1
Čitaj mi:

REAGOVANJE MENADŽMENTA POVODOM PISANJA "POBJEDE"

Viši sud odbio tužbu, Tatjana Šuković nije mobingovana u RTCG

Iz Radio i Televizije Crne Gore demantovali su pisanje podgoričke "Pobjede" da je u toku postupak protiv Javnog servisa po tužbi Tatjane Šuković pred Osnovnim sudom zbog mobinga, te radi naknade nematerijalne štete zbog zlostavljanja na radu. Kako saopštavaju, presudom Višeg suda u Podgorici Gž.br. 293/23 u junu prošle godine potvrđena je prvostepena presuda kojom se odbija tužbeni zahtjev kojim je Šukovićka tvrdila da je u produženom vremenskom trajanju za period od 2. septembra 2021. do 1. februara 2023. trpjela zlostavljanje na radu (mobing) kod RTCG. Viši sud je odbio njen tužbeni zahtjev kojim je tražila da joj se plati 5.000 eura i da se zabrani RTCG da u odnosu na nju preduzima radnje koje bi za posljedicu mogle imati uskraćivanje uslova za rad na radnom mjestu. Umjesto toga, Tatjana Šuković treba da RTCG nadoknadi troškove postupka, ali to još nije uradila.

Prema pisanju "Pobjede", Osnovni sud u Podgorici donio je prvostepenu presudu u korist Tatjane Šuković, koja je tužila RTCG zbog toga što je raspoređena na mjesto "šef dokumentacije TV“. Kako su objavili, pored ovog spora, Šuković protiv TVCG vodi i drugi postupak pred Osnovnim sudom – zbog mobinga, te radi naknade nematerijalne štete zbog zlostavljanja na radu. 

U reagovanju menadžemta RTCG, povodom članka koji je objavljen na dnevnom listu "Pobjeda" i na portalu "pobjeda.me",  ističe se da presuda o raspoređivanju nije pravosnažna. 

"Presudom Osnovnog suda u Podgorici P.br. 806/23 kojom je Sud usvojio tužbeni zahtjev i poništio kao nezakonit Aneks broj 5 kojim se zaposlena Tatjana Šuković raspoređuje na radno mjesto "Šef dokumentacije" nije pravosnažna već će ista biti nakon podnešene žalbe RTCG preispitivana pred Višim sudom u Podgorici, pa su navodi autora teksta malciozni i usmjereni na nanošenje štete ugledu Javnog servisa. To i nije postupanje koje se razlikuje od mnogih drugih tekstova koje ovaj portal i njemu slični portali objavljuju", navodi se u reagovanju menadžmenta RTCG.

Kako su kazali, pomenuti mediji takvim objavama ohrabruju pojedince ili pravna lica koja se slobodom izražavanja koriste nedobronamjerno, sa ciljem koji ne doprinosi raspravama od javnog interesa i opštem unapređenju društvenog ambijenta. 

"Ali i ohrabruju neodgovorne aktere koji zloupotrebom ove slobode krše prava drugih i dovode u pitanje vrijednosti RTCG i sumnju u njeno zakonito poslovanje", piše u reagovanju.

Posebno su se osvrnuli na tužbu Tatjane Šuković za mobing.

"Što se tiče navoda iz teksta koji se odnose na postupak pred Osnovnim sudom – zbog mobinga, posebno istićemo da je isti postupak, a suprotno navodima autora teksta pravosnažno okončan dana 20. juna 2023.  godine presudom Višeg suda u Podgorici Gž.br. 293/23 kojom je potvrđena prvostepena presuda. Tom prvostepenom presudom odbija se tužbeni zahtjev kojim je Šukovićka tvrdila da je u produženom vremenskom trajanju za period od 2. septembra 2021. godine do 1. februara 2023. godine trpjela zlostavljanje na radu (mobing) kod RTCG. Takođe, navedenom presudom odbijen je njen tužbeni zahtjev kojim je tražila da se zabrani RTCG da u odnosu na nju preduzima radnje koje bi za posljedicu mogle imati uskraćivanje uslova za rad na radnom mjestu i u radnoj okolinu kojima se obezbjeđuje njeno dostojanstvo, integritet i zdravlje, kao neosnovan. Posebno Sud je odbio njen zahtjev kojim je tražila da joj RTCG isplati iznos od 5.000 eura na ime zlostavljanja na radu - mobinga i iz toga proizašlih povreda prava na dostojanstvo, ugled, lični i profesionalni integritet", kazali su iz menadžmenta RTCG.

Ovom presudom, kako objašnjavaju, Sud je obavezao Tatjanu Šuković da RTCG naknadi troškove postupka u ukupnom iznosu od 937,50 eura u roku od osam dana od dana pravosnažnosti koje troškove imenovana još nije izmirila.

"Sve navedeno upućuje na činjenicu da je autor objavio neistinite i neporovjerene informacije pa ćemo se u tom smislu i obratiti Agenciji za elektronske medije, koja će ispitati da li je došlo do kršenja Zakona i Pravilnika, imajući u vidu činjenicu da je ovaj tekst objavljen i u štampanom mediju ove izdavačke kuće. Svakako bi ovaj demaant bio protivan namjeri autora teksta, ali je on neophodan u cilju sprečavanja nezakonitog postupanja ovog i njemu sličnih medija", kazali su iz menadžmenta RTCG. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније