Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

27. 03. 2024. 16:51 >> 16:52
Čitaj mi:

EU PROJEKAT

Za poljoprivredu novih 1,9 miliona eura

EU Twinning projekat "Jačanje kapaciteta u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja za implementaciju Zajedničke poljoprivredne politike u Crnoj Gori", svečano je otvoren danas u Vili Gorica. U poljoprivredu i ruralni razvoj biće uloženo 1,9 miliona eura.

Projekat će trajati 30 mjeseci, odnosno do jula 2026. godine, a ukupan budžet finansiran od Evropske unije koji je rezervisan za implementaciju projektnih aktivnosti iznosi 1,9 miliona eura.

Ovom prilikom, prisutnima su se obratili ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimir Joković, ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, kao i diplomatski predstavnici zemalja učesnica u projektu, ambasador Republike Austrije Karl Miler, ambasadorka Republike Francuske An Mari Maske, ambasador Republike Mađarske Jožef Neđeši i zamjenik ambasadorke Republike Slovenije Borut Valenčić.

Pored njih prisustnima su se obratili i predstavnici resornog ministarstva kao i eksperti zemalja članica koji su uključeni u implementaciju projekta.

Tokom uvodnog obraćanja ministar Joković je istakao važnost novog tvining projekta za unapređenje institucija u cilju stvaranje konkurentnijeg sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja u skladu sa standardima EU.

"Posebno želim istaknuti važnost dostupnosti EU fondova, usmjerenih na postizanje usklađenosti sa evropskim standardima. IPARD program predstavlja dragocjenu podršku našem poljoprivrednom sektoru, omogućavajući nam modernizaciju, unapređenje praksi i jačanje konkurentnosti. Implementaciju IPARD II programa privodimo kraju, a počeli smo ove godine i sa implementacijom IPARD III programa, kroz čije će sprovođenje za crnogorsku poljoprivredu biti dostupno oko 128 miliona eura, od čega EU sredstva čine 63 miliona eura, 62% više u odnosu na prethodni IPARD II program", naglasio je Joković.

U okviru IPA 2021. projekta – "EU za podršku poljoprivrednom sektoru u Crnoj Gori" Ministarstvu je odobreno devet miliona eura podrške Evropske unije za sva tri pregovaračka poglavlja.

"Danas otvaramo prvu ugovorenu aktivnost, a to je upravo ovaj Tvining projekat vrijedan 1,9 miliona eura", istakao je ministar Joković.

Popa je naglasila da pripreme za Zajedničku poljoprivrednu politiku Evropske unije za zemlju kandidata za pristupanje, zahtjevan su proces.

"Zatvaranje Poglavlja 11 dešava se u naprednim fazama pregovaračkog procesa jer EU standardi ne samo da zahtijevaju prilagođavanja proizvodnih i preradnih kapaciteta, već i vrijeme farmerima da se prilagode povišenim proizvodnim i tržišnim standardima i prilagode postojeće objekte u skladu s tim. Zbog toga EU finansira ovaj značajan tvining projekat koji će podržati napore Crne Gore u finalizaciji njenih priprema za EU poljoprivrednu politiku. Imamo visoka očekivanja kada je riječ o postignutim rezultatima i ohrabrujemo Ministarstvo da iskoristi neprocjenjivo iskustvo koje će podijeliti države članice koje su partneri na ovom projektu", kazala je Popa.

Opšti cilj projekta je povećanje konkurentnosti sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja u Crnoj Gori kroz postupno usklađivanje sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom i zakonodavnim okvirom EU u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, a sve sa ciljem stvaranja tržišno konkurentnijeg sektora. Svrha projekta je jačanje institucionalnih kapaciteta javne uprave Ministarstva, te podrška glavnim učesnicima sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja kako bi se Crna Gora znatno približila zatvaranju poglavlja 11 pravnih tekovina Evropske unije i obezbijedila uslove za potpuno funkcionalnu Agenciju za plaćanja.

Svečano otvaranje EU Twinning projekta "Jačanje kapaciteta u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja za implementaciju Zajedničke poljoprivredne politike u Crnoj Gori".

Projekat sprovodi Agencija za plaćanje Republike Austrije – AgrarMarkt Austrija u saradnji s Federalnim Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva, regija i vodoprivrede Republike Austrije, Ministarstvom poljoprivrede i prehrambenog suvereniteta Republike Francuske, Regionalnom Komorom za Poljoprivredu Normandije - FranceAgriMer, Ministarstvom poljoprivrede Republike Mađarske i Agencijom za plaćanja Republike Mađarske – Trezorom, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i hrane Republike Slovenije te Agencijom za poljoprivredna tržišta i ruralni razvoj Republike Slovenije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније