Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ Portal RTCG ]

20. 03. 2024. 14:45 >> 17:07
1
Čitaj mi:

REAGOVANJE MONTEFARMA

"Marinoviću tri godine nije obračunat prekovremeni rad, novinski navodi netačni"

Nakon što se Ministarstvo zdravlja oglasilo da je direktor Montefarma Goran Marinović prekršio zakonske procedure i zloupotrijebio službeni položaj, reagovali su iz te apotekarske ustanove, uz tvrdnje da su novinski navodi notorna neistina.

Podsjetimo, Komisija za kontrolu rada zdravstvenih ustanova koju je osnovalo Ministarstvo zdravlja utvrdila je da je Marinović u prethodnom dvogodišnjem periodu prekršio niz zakonskih akata.

 

Marinović je, tvrde, više puta prekršio Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o radu, Pravilnik o bližim uslovim za obavljanje dopunskog rada zdravstvenih radnika i saradnika, kao i Statut i pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta Montefarma.

 

Takođe, iz Ministarstva zdravlja navode da je utvrđeno da Montefarm finansijske transakcije i poslovne aktivnosti u svim materijalnim aspektima nije sprovodio u skladu sa Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Zakonom o državnoj imovini, Zakonom o javnim nabavkama, Zakonom o obligacionim odnosima, kao i drugim propisima.

U reagovanju Montefarma navode da je Komisija izvršila paušalni uvid u izvještaj i da je prvo utvrđeno da se očigledno najviše spočitava zapošljavanje koje nije vršeno u skladu sa Pravilnikom iz 2017. godine.

"Za isti je Komisija dala mišljenje da nije legitiman jer nije potpisan od strane Odbora direktora, odnosno potpisan je navedene godine od strane prethodnog direktora a ne Odbora. Kada je u pitanju Pravilnik koji je „prekršen“ moramo istaći da je pitanje zapošljavanja, kao i pozajmice preko agencija, u svakom trenutku potpuno bilo ispravno i osnovni motiv za navedeno bio je veliki broj bolovanja, tokom 2022. godine otvoreno je 325 bolovanja, dok je u 2023. godine bilo 303 odsustvovanja po pomenutom osnovu", navode u reagovanju Montefarma. 

Demantovali su i navode Komisije da je mimo internih procedura Marinović dodjeljivao jednim te istim zaposlenim mjesečne finansijske nadoknade.

"Pomenutih 160 stimulacije na redovna primanja, kako se i navodi, date su na osnovu potpisanih odluka , a ne mimo internih procedura. Konstatovana cifra od 200.000 eura je, po našem mišljenju minimalna naknada za doprinos poslovnim rezultatima Ustanove različitih pojedinaca, u visini od 50-250 eura i to za rezultate ostvarene za vrlo kratko vrijeme. Navešćemo sljedeće: Pazari i gotovinski prihod na dan 21. juna 2021.godine iznosili su nešto iznad dva miliona, dok je krajem decembra 2023. godine prihod po navedenom osnovu za pomenutu godinu iznosio blizu 10 miliona eura", dodaje se u reagovanju. 

Poručuju i da je tvrdnja Ministarstva zdravlja da je Marinović preuzeo dug medicalane takođe notorna neistina.

"Putem instrumenta cesija plaćan je dug prema pomenutom dobavljaču uz prolongiranje roka otplate duga sa 90 na 180 dana, što je povećalo samu likvidnost Ustanove“, dodaju u saopštenju.

Iz Montefarma navode da Marinović nikada nije imao obračunate produžene sate, prekovremeni rad ili stimulaciju za skoro 24 sata dnevnog rada, od dana imenovanja u junu 2021. godine.

"Zato je potrebno istaći da su članovi Odbora za isti period većinom u prosjeku primili 19.000 eura, za 11 održanih redovnih zasijedanja. Uzimajući u obzir primanja Odbora, a iznad svega rezultate koji su mjerljivi i vidljivi, nalaz Komisije kao i stalno potenciranje teme zapošljavanja, stimulacije i na koncu dodijeljenog bonusa direktoru, javnosti u Crnoj Gori se nažalost još jednom šalje poruka- uspjeh nije poželjan i teško se „prašta“, zaključili su iz Montefarma. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније