Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

27. 02. 2024. 23:00 >> 23:00
Čitaj mi:

Vujović

Nevladin sektor ima značajnu ulogu u demokratizaciji društva

Ministarstvo kulture i medija, na Svjetski dan nevladinih organizacija podsjeća na značajnu ulogu koje NVO imaju u procesu demokratizacije društva. Sa posebenom pažnjom ističu značaj organizacija civilnog društva koje se bave medijskim sektorom, kao i onih koje su aktivne na polju zaštite i promocije kulturne baštine.

Kako je navela ministarka kulture i medija Tamara Vujović, NVO su izvor ekspertiza i konstruktivni partner za kreiranje javnih politika i propisa iz oblasti medija i kulture.

"Nevladine organizacije imaju zadatak da kontrolišu i pomažu demokratski napredak društva i baš zbog toga zadatak nas u Vladi je da ozbiljno razmatramo poruke i sugestije iz civilnog sektora i da aktivno sarađujemo da bi javne politike koje vlasti donose, postigle dobre i mjerljive rezultate.
Nevladin sektor značajno doprinosi bogatstvu kulturne ponude u Crnoj Gori. Neke od najznačajnijih manifestacija i festivala realizuju organizacije civilnog društva, a neki festivali su od inicijative iz nevladinog sektora prerasle u ustanove kulture, napomenula je ministarka.

Predstavnici NVO iz oblasti medija, bili su konstruktivni članovi radne grupe za izmjenu medijskih zakona i dali su značajan doprinos procesu izrade ovih dokumenata, kao i samom procesu.

"Iako je broj nevladinih organizacija u kulturi značajan, to u javnosti nije dovoljno prepoznato, što potvrđuje i posljednje istraživanje Centra za građansko obrazovanje o percepciji građana u odnosu na rad NVO, gdje svega 0,2 odsto ispitanih prepoznaje rad NVO iz oblasti kulture. Za razliku od njih, moramo naglasiti da imamo veoma razvijenu mrežu NVO koje se bave sektorom medija. Upravo sutra ću biti zajedno sa jednim od njih na Konferenciji posvećenoj dezinformacijama", kazala je Vujović.

Kako je dodala, finansiranje nevladinih organizacija iz javnih fondova je ulaganje u razvoj, jer u oblastima gdje su nedovoljno razvijeni vladini programi djeluje aktivan nevladin sektor.

"Radićemo intenzivno i na stvaranju uslova za rad strukovnih udruženja, koja su sada registrovana kao NVO i nemaju mogućnost da dobiju podršku od Ministarstva, što nije najbolje rješenje, u ovom slučaju. NVO se dominatno prepoznaju kao potrebne, važne, stručne, pouzdane, dostupne i one koje pomažu, a građani ih vide i kao moderne i uspješne organizacije i zbog toga je ključno da gradimo kvalitetno i održivo partnerstvo. Otvorenim i inkluzivnim pristupom, uspješno ćemo dovesti do kraja brojne reformske procese, koje zajedno sprovodimo i izgraditi kvalitetnije društvo", poruka je Vujović.

Poziv je i poruka svim NVO koji djeluju u sektorima kulturne baštine, stvaralaštva i medija da budu i dalje proaktivni, informisani, kreativni.

"Vi ste jedan od talasa koji je pokrenuo buđenje građanskih prava i sloboda i osnaživanje građana u njihovom traženju i ostvarivanju istih. Prepoznajemo vaš značaj i uvažavamo ga kao doprinos demokratizaciji društva. Sa svoje strane, očekujemo poštovanje osnovnih demokratskih principa podjele vlasti i poznavanje ustrojstva države. Samo zajedno mozemo stići daleko", zaključila je Vujović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније