Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M. L. B.

27. 02. 2024. 14:08 >> 14:17
2
Čitaj mi:

Potvrđeno da je učenik napao nastavnika

Komisija će danas odlučiti o premještaju đaka iz OŠ “Savo Pejanović”

Komisija za premještaj učenika danas će održati sastanak i donijeti odluku o premještaju đaka deveteg razreda OŠ “Savo Pejanović”, a nakon juče objavljenog snimka incidenta iz te škole.  

Podsjetimo, juče je objavljen snimak iz Osnovne škole "Savo Pejanović" na kojem se vidi obračun učenika devetog razreda i nastavnika. Nezvanično, na snimku se ne vidi rasprava i dio kada je učenik nastavnika oborio na pod. Potom je nastavnik želio učenika da izvede iz učionice, pri čemu je došlo do ovog incidenta.

Povodom incidenta u podgoričkoj OŠ “Savo Pejanović” Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija se u skladu sa svojim nadležnostima obratilo Upravi škole koja ih je, kako navode, informisala da je na času došlo do incidenta između učenika i nastavnika.

“Uprava škole će tim povodom odmah prikupiti informacije i postupiti u skladu sa propisima. JU OŠ ,,Savo Pejanović” izrekla je ranije učeniku devetog razreda vaspitnu mjeru premještaj u drugu školu”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kažu da su o incidentu saznali iz medija, što nije praksa u ovakvim slučajevima.

“U cilju dobre saradnje, razmjene informacija i pružanja podrške obrazovno-vaspitne ustanove primjenjuju dobru praksu da o ovakvim i sličnim dešavanjima obavijeste resorno ministarstvo koje je u potpunosti spremno na saradnju, pružanje podrške i postupanje u skladu sa zakonima, a u najboljem interesu i učenika i zaposlenih”, navode iz resornog ministarstva.

Kažu i da se škola obratila Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija zahtjevom za obrazovanje komisije koja će odlučiti o izvršenju vaspitne mjere.

“Saglasno odredbi člana 66a stav 2 Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Ministarstvo je obrazovalo Komisiju za premještaj učenika. U skladu sa odredbom člana 66a stav 3,  Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, “Komisija prije donošenja odluke obavezno pribavlja mišljenje roditelja i direktora škole u koju se učenik premješta”. Komisija se obratila roditeljima učenika koji su odgovorili da ,,nisu saglasni sa vaspitnom mjerom”, navode u Ministarstvu prosvjete.

Pored toga komisija se obratila direktorima četiri osnovne škole u Podgorici.

“Dvije škole još uvijek nijesu dostavile odgovor, a jedna je obavijestila Komisiju da ,,nema mogućnost da upiše učenika devetog razreda”. Upravo juče, jedna obrazovno-vaspitna ustanova kojoj se Komisija obratila je odgovorila da ima mjesta za prijem učenika kojem je JU OŠ ,,Savo Pejanović” izrekla vaspitnu mjeru premještaj u drugu školu”, navodi se u saopštenju.

Komisija će, kako kažu, danas održati sastanak i donijeti odluku o izvršenju vaspitne mjere, čime  je Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija u potpunosti postupilo u skladu sa Zakonom.

Napominju, da je učenik  pohađao nastavu u JU OŠ ,,Savo Pejanović” od 1. do 7. razreda.  Krajem 7. razreda je, po dogovoru sa prethodnim direktorom i roditeljima, prešao u JU OŠ “Maksim Gorki”, zatim u JU OŠ “Vojin Popović” na Drezgi.

Iz te škole je, kako navode, početkom 9. razreda prešao ponovo u JU OŠ “Savo Pejanović”.

“Takođe, za danas je zakazan sastanak sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja i Centra za socijalni rad kako bi se što prije obavio razgovor sa učenikom, a na sastanak će biti pozvan i ombudsman.  Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija osuđuje ovakve oblike ponašanja i insistiraće na adekvatnim zakonskim rješenjima kojima će se ova pitanja riješiti i pooštriti kaznena politika”, navodi se u saopštenju.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније