Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M. [ Milica Kapa/TVCG ]

20. 02. 2024. 12:07 >> 12:29
2
Čitaj mi:

Anđela Jakšić Stojanović

"Prisustvovaću sastanku sa prosvjetarima, možemo doći do rješenja"

Ministarka prosvjete, nauke i inoovaicja Anđela Jakšić Stojanović kazala je novinarima u Vladi da će prisustvovati sastanku sa prosvjetarima danas ali da svaka strana mora biti voljna da nađe rješenje. Prosvjetni radnici juče su stupili u štrajk, nakon čega je ministarstvo pokrenulo inicijativu za utvrđivanje zakonitosti štrajka.

"Prisustvovaću sastanku s prosvjetarima i danas. Sigurna sam da može da se dođe do rješenja, ali pregovori znače da svaka strana mora da bude voljna da se nađe rješenje", kazala je Jakšić.

Kaže da kad ne bi vjerovala da se može naći rješenje, ne bi ni prisustvovala sastancima.

"Mislim da nije bilo dovoljno mudrosti i razumijevanja, ali svakako se nadam da ćemo danas imati informacije. Ne volim da funkcionišem po principu ucjena, već da se dogovaramo jer tako možemo naći najbolje rješenje", istakla je Jakšić-Stojanović.

Dodaje da je njena obaveza bila da one koji štrajkuju upozna sa obavezama koje imaju tokom štrajka.

"Ukoliko je zakazivanje sastanka sa direktorima škola prijetnja.. moja obveza je bila da ih upoznamo šta su njihove obaveze u toku štrajka… Da naprave raspored da vidimo gdje ima dovoljno nastavnika…Pitanje prijetnji je bolje da uputite predstavnicima sindikata", kaže resorna ministarka i ističe da su juče imali navode direktorke jedne škole da joj je predsjednik sindikata prijetio.

"Pa smo u Ministarstvu prosvjete dobili informaciju da je direktorki jednog vrtića prijećeno… Ako smo mi nekome prijetili, neka podnesu prijavu nadležnima. Postoje mehanizmi", istakla je ona.

Proteklih dana su se, kako kaže, oglasili direktori škola, koji su prenijeli prijatne utiske sa sastanka.

"Živimo u XXI vijeku, svako ima pravo da odluči da li će da se uključi u štrajk ili ne. Ovaj štrajk moze trajati par dana, ali na kraju svi treba da sjednu za sto i dogovore se. U zakonu vi morate omogućiti onome ko hoće da radi, a ko nece da ne radi", kazala je ona.

Dodaje da je prethodnih dana morala da se bavi nečim što nije njena obaveza, a to je Zakon o štrajku i obaveza minimuma procesa rada.

"Voljela bih da kao sto se danas sindikat bori za dostojanstvo prosvjetara da se borio i proteklih 10-ak godina. Nemam problem da pokrenem proceduru jer je moramo pokrenuti i mislim da su stvari definisane uredbom u minimum procesa rada mislim da ih možemo unaprijediti i napraviti rješenje koje će omogućiti prosvjetnim radnicima da štrajkuhu i da ispoštujemo pravo djeteta na obrazovanje", istakla je ministarka prosvjete.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније