Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

19. 02. 2024. 07:31 >> 10:01
2
Čitaj mi:

PODGORIČKE ŠKOLE

Mali broj učenika na nastavi, nervoza među prosvjetarima

Počeo je štrajk prosvjetnih radnika u skoro 160 škola u Crnoj Gori. Ispred većine podgoričkih škola jutros veoma mali broj učenika. Nastavnici koji nijesu u štrajku su u učionicama, dok se ostali okupljaju u dvorištima i zbornicama.

Nastavničko vijeće Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Podgoroci donijelo je odluku da se nastava u toj ustanovi danas ne održava, kazao je direktor Budimir Vukićević.

„Nažalost, neće biti nastave. Nastavničko vijeće ove škole je donio odluku da se obustavlja nastava, razlog je štrajk“, kazao je on u emisiji „Dobro jutro Crna Goro“.

Izjavio je da su sinoć u razgovoru sa ministarkom prosvjete upozati da Zakon iz 2015. godine ne prepoznaje štrajk, te da minimum procesa rada ne postoji, nego je definisano da se nastava organizuje.

„Znali smo mi to, znali su i predstavnici Sindikata prosvjete koji su pokrenuli organizaciju štrajka, ali su se pozivali na Ustav. Prosvjetni radnici ove škole i mnogih vaspitno obrazovanih ustanova u Crnoj Gori su se pozivali na Ustav jer on kaže da je moguća organizacija štrajka, obustava nastave jer je to legitimno sredstvo za borbu kada je u pitanju bilo koje nezadovoljstvo“, kazao je on.

Vukićević je kazao da su radnici njegove škole ujedinjeni.

„Ovo je izuzetno dobar nastavni kadar, ja ću ih ispoštovati kakvu god oni budu donijeli odluku, ja ću stajati iza te odluke. Na njima je da oni donesu odluku, šta će biti dalje“, kazao je direktor podgoričke škole. 

Ispred OŠ "Sutjeska" jutros oko sedam okupili su se nastavnici koji štrajkuju. Mali broj đaka ušao je u školu na predavanja. Ostali učenici nijesu ni došli jer su putem vajber grupa obaviješteni da neće biti nastave.

Među prosvjetarima može se osjetiti velika nervoza, a oni sa kojima smo neformalno razgovarali, kažu da su razočarani i ogorčeni jer su natjerani na ovaj postupak.

Članovi savjeta roditelja su putem vajber grupa naknadno javili da se ipak nastava danas u toj školi neće odvijati. 

U Srednjoj elektrotehničkoj školi “Vaso Aligrudić” nastava je počela za one nastavnike koji nisu u štrajku.

U sedam sati je mali broj učenika bio ispred škole. Nastavnici koji su u štrajku u školi su od 8 sati i ostaće 4 sata.

 

Dvorište OŠ "Maksim Gorki" prazno je prije nastave koja je trebalo da počne u 7:30 h.

Djeca jutros nisu došla u školu.

Prosvjetni radnici u skoro 160 škola danas su počeli štrajk, nakon što juče nije postignut dogovor predstavnika Sindikata prosvjete i Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija o mogućem povećanju plata.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније