Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Marija Radulović, TVCG

13. 02. 2024. 20:54 >> 20:55
Čitaj mi:

SLUČAJ MONTENEGRO PETROLA

Najveća dokazana šteta u životnoj sredini ili politički pamflet

Da je betonskim postrojenjem kompanija Montenegro petrol na Morači napravila štetu životnoj sredini, konstatatovala je rješenjem Agencija za zaštitu životne sredine. Na ovo rješenje žalila se pomenuta kompanija, a žalbu je odbacilo ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera. Odbijanje žalbe pozdravljaju ekološki aktivisti, ali i uprava Regionalnog vodovoda dok advokat Montenegro petrola Nikola Martinović poručuje da će rješenje preispitati sud.

Na obalama rijeke Morače danas mašine su mirovale, ali tako nije i pod okriljem noći.

"Imamo pet separacija, ali na privatnim parcelama, ali u večernjim satima prema onome što mi vidimo oni ulaze na državne parcele pa prekopavaju šljunak pa ga prebacuju na privatnu", kazao je ekološki aktivista Vuk Vujisić.

Da je betonskim postrojenjem kompanije Montenegro petrol na Morači napravljena šteta životnoj sredini, konstatovala je rješenjem Agencija za zaštitu životne sredine. Na tu odluku žalila se pomenuta kompanija, a žalbu je odbacilo Ministarstvo ekologije.

"Privremenim rješenjem je ustanovljeno da je Montenegro petrol operater i da je učinio štetu, a konačnim rješenjem će se ustanoviti koliki je obim štete i na koji način će se izvršiti sanacija i revitalizacija", kazao je Milan Vlahović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Vujisić smatra da će ovo biti najveći dokazani slučaj štete u životnoj sredini u istoriji Crne Gore.

"Prvi put da se donese rješenje za ovakav obim štete. Mi smo vidjeli vide i građani, ali ako nemamo pečat institucija kao da se nije ni desilo", kazao je ekološki aktivista Vuk Vujisić.

O odbijenoj žalbi oglasio se i advokat Montenegro petrola i najavio da će se rješenje preispitati na sudu.

"Riječ je o aktu koji očigledno nije pisao pravnik, i koji za temelj nema ni činjenice ni pravo. Rješenje je pamflet koji sadrži propagandni materijal kojim se nastoje protivzakonito postići politički ciljevi", navodi se u saopštenju advokata Nikole Martinovića.

S druge strane u Agenciji su uvjereni da na ovome neće i ne smiju stati.

"Montenegro petrol može da posluži primjer koji vrše eksploataciju da šteta u životnoj sredini neće proći nekažnjeno", kazao je Milan Vlahović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Odbijanje žalbe građevinskih firmi i eksploatatora sa rijeke Morače pozdravili su i iz uprave Regionalnog vodovoda, nazvavši ovu odluku od istorijskog značaja za izvorište Bolje sestre.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније