Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ Portal RTCG ]

08. 02. 2024. 13:10 >> 13:18
Čitaj mi:

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

U Crnoj Gori za dvije godine počinjeno pet femicida

U Crnoj Gori je id 2020. do 2022. godine počinjeno pet femicida, pokazalo je istraživanje AIRE centra i FemPlatza.

To istraživanje predstavljeno je na okruglom stolu koji se danas i sjutra održava u Budvi.

Na okruglom stolu je poručeno da je stvarni broj femicida vjerovatno veći, a zbog nedostatka zvanične statistike, podaci se uglavnom prikupljaju iz medijskih i drugih relevantnih izvještaja.

"Analizom sudskih presuda, ovo istraživanje pokazalo je da je većina femicida počinjena u domu žrtava, te da su počinioci, u većini slučajeva, njihovi intimni partneri i članovi njihovih porodica. Drugim riječima, za žene najopasnije mjesto je upravo njihov dom", poručeno je sa skupa. 

AIRE centar i Chemonics UK, u saradnji sa Centrom za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, te uz podršku britanske Vlade, okupili su preko 60 predstavnika ključnih institucija pravosudnog lanca, odnosno sudova, tužilaštava, policije, civilnog društva, te stručnjake iz Crne Gore i regiona.

Kako je kazala direktorica Programa za Zapadni Balkan AIRE centra Biljana Brejtvejt, femicid nije incident. 

"Najčešće je rezultat višegodišnjeg fizičkog, psihološkog i ekonomskog zlostavljanja žena, odnosno neadekvatnog institucionalnog odgovora na ove vrste nasilja. Stoga je ovaj događaj važan korak ka otvorenom dijalogu stručnjaka koji se direktno bave ovim slučajevima i koji pomažu žrtvama. Naš cilj je da ispitamo svaku kariku lanca pravde i prepoznamo načine kako možemo poboljšati saradnju. To je ključno kako bi kazne za počinitelje bile dobro odmjerene i odvraćajuće, kako bi pravda za žrtve bila holistička i zadovoljavajuća, te kako bi se u konačnom odvratilo od ovakvih zločina u budućnosti“, dodala je ona. 

Poručila je da je snažan odgovor pravosuđa zahtijeva efikasne i koordinisane mjere prevencije, istrage i procesuiranja zločina.

"Zbog toga je saradnja pravosuđa, lokalnih zajednica, policije i organizacija civilnog društva od izuzetne važnosti. Svi mi imamo odgovornost da podržimo žrtve, pružimo im informacije o dostupnoj podršci, i ohrabrimo ih da zatraže neophodnu pomoć“, pojasnila je Brejtvejt.

Kako je poručila Don Meken, britanska ambasadorka u Crnoj Gori, ovaj događaj pruža priliku sudijama, tužiocima i drugim pravnim profesionalcima iz Crne Gore, da razgovaraju o pitanjima seksualnog i rodno zasnovanog nasilja i femicida u Crnoj Gori i šire, u cilju pronalaženja boljeg sudskog odgovora na ove zločine.

Prema njenim riječima, kao i u mnogim drugim zemljama svijeta, seksualno i rodno zasnovano nasilje i femicid – najekstremnija manifestacija nasilja nad ženama – moraju biti predmet posebnog fokusa.

"To je slučaj i u Crnoj Gori, zbog rastuće zabrinutosti zbog težine ovog zločina. Iza svakog slučaja femicida stoji život koji je prerano ugašen, porodica koja je razrušena i zajednica koja ostaje u žalosti. To što se oni još uvijek događaju je bolan podsjetnik koliko daleko moramo ići na našem putu ka rodnoj ravnopravnosti i pravdi“, zaključila je Meken. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније