Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J. - B.B.

23. 01. 2024. 08:58 >> 12:54

ČESTITKE MINISTARA, PARTIJA I funkcionera

Novinarima ne ograničavati slobodu izražavanja, obezbijediti bolje uslove za rad  

Političke partije, poslanici i funkcioneri, uputili su čestitke povodom 23. januara - Dana novinara, uz poruke da je sloboda medija temelj demokratskog društva i da su novinari najvažniji saradnici svakoj vlasti u nastojanjima da se stvori bolja budućnost. Poručuju i da je dužnost države da im obezbijediti bolje uslove rada.

Vujović: Nedopustiv politički, uređivački i svaki drugi pritisak na slobodu novinara/ki

Ministarstvo kulture i medija neće ignorisati izazove sa kojima se novinari i novinarke suočavaju, već će kroz usvojenu Medijsku strategiju težiti stvaranju okvira koji će omogućiti njihov bolji ekonomski položaj, adekvatnije zarade, bolje uslove i podsticajniju radnu atmosferu, poručila je resorna ministarka Tamara Vujović.

Ona je, povodom Dana novinara Crne Gore kazala da je novinarstvo časna profesija, u kojoj se novinari i novinarke moraju držati principa i etičnosti.

Prema njenim riječima, donosioci odluka su tu da novinarima i novinarkama pruže odgovore i da se potrude da im obezbijede bolji standard života i rada.

"Tokom prošle godine, prema izvještajima, zabilježeno je 16 napada/prijetnji na novinare i novinarke i medijske kuće, bez težih fizičkih napada. U 2022. godini bilo je 19 napada, a godinu ranije, taj broj je bio 21. Brojka pada, ali dok postoji makar jedan napad, makar jedna prijetnja, naš posao nije završen", kazala je Vujović.

Ponovila je da najoštrije osuđuje svaki vid nasilja ili zastrašivanja novinara, i pozvala je nadležne da pravovremeno, dosljedno postupaju u svim slučajevima nasilja nad novinarima i medijima.

"Nedopustiv je i nepoželjan, politički, uređivački i drugi pritisak na slobodu izražavanja novinara i novinarki i unutar redakcija. Iako je ponekad izuzetno teško oduprijeti se pritiscima, vjerujem da nikada nećete zaboraviti da ste vi čuvari javnog interesa, a ne interesa bilo kog pojedinca ili centra moći. Pravo je javnosti da zna, a vi donosite ključne podatke i birate značajne teme. Pohvaljujem tradicionalne medije i veći broj portala, koji drže do etike i drže crnogorsko medijsko nebo visoko iznad kaljuge lažnih vijesti, dezinformacija i difamacija ličnosti. Ponosna sam na taj standard", rekla je Vujović.

Kako je navela, željela bi da bude više novinara, specijalizovanih za određene oblasti, što treba podsticati i podržavati.

Ukazala je da Ministarstvo kulture i medija, kroz usvojenu Medijsku strategiju, teži stvaranju okvira koji će omogućiti bolji ekonomski položaj novinara/ki, adekvatnije zarade, bolje uslove i podsticajniju radnu atmosferu, mogucnost za strucno usavrsavanje.

"Ova inicijativa nije samo pitanje novinarskog esnafa, već ključna komponenta očuvanja demokratskih vrijednosti i pluralizma tema kojim novinarstvo može, mora i treba da se bavi u javnom interesu. Obavljajte posao nepokolebljivo i časno. Budite uzor generacijama koje dolaze, neka ih vaši tekstovi i prilozi uče pravopisu i dikciji. Da neki današnji učenik poželi da bude kao vi", rekla je Vujović.

Ona je kazala da vjeruje da će naredni Dan novinara donijeti još svjetlije rezultate novinara, na obostrano zadovoljstvo.

"A cilj nam je isti - kvalitetno i profesionalno izvještavanje u atmosferi pune medijske slobode, u okvirima savremenog medijskog zakonodavnog okvira", zaključila je Vujović.

Dukaj: Dužnost svake vlasti da sarađuje sa medijima 

Sloboda izražavanja je suština zaštite novinara i daje moć njihovoj obavezi da tačno, nepristrasno i profesionalno informišu građane i javnost, naveo je ministar javne uprave, Maraš Dukaj, čestitajući 23. januar – Dan novinara Crne Gore.

“Afirmacija saradnje sa medijima i zainteresovanom javnošću, je dužnost svake vlasti. Ponosan sam što je Ministarstvo javne uprave, kroz izradu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, napravilo korak naprijed u oblasti transparentnosti i pristupu informacijama. Dobijanjem zelenog svijetla od strane EK afirmiše se još jedan način da uspostavimo partnerstvo sa medijima i novinarima radi tačnog i pravednog informisanja za dobrobit svih nas”, poručio je Dukaj.

Martinović: Zajednički da radimo na unapređenju statusa medijskih radnika

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimir Martinović, čestitao je 23. januar - Dan novinara Crne Gore i naglasio da je ovo prilika da se podsjetimo uloge koju mediji imaju u ostvarivanju ljudskih prava i sloboda, unapređenju vladavine prava i evropskom putu naše zemlje.

"Moramo da budemo svjesni da u ovim vremenima, postizanje visokih novinarskih standarda doprinosi učvršćivanju multietničkog sklada i izgradnji građanskog društva u skladu s evropskim vrijednostima i kvalitetom života u Crnoj Gori. Zajednički treba da radimo na unapređenju statusa medijskih radnika i jačanju njihove pravne zaštite", navodi se u čestitki Martinovića.

Jakšić Stojanović: Glas novinara mora biti oslonac svih procesa

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović uputila je čestitke povodom Dana novinara naglašavajući da je uloga novinara u društvu od izuzetne važnosti.

"Vaša hrabrost, istraživački duh i profesionalnost su nešto što izuzetno cijenim. Svakodnevno se suočavate sa izazovima i odgovornostima, donoseći nam vijesti iz različitih oblasti života. Vaša odanost istini i objektivnosti je ključna, jer nam omogućava da formiramo sopstveno mišljenje i donesemo prave odluke. Temelj profesionalnog novinarstva je slobodno i objektivno informisanje građana, a glas novinara mora biti oslonac svih procesa koji za cilj imaju istinu i pravo građana da znaju", navela je ministarka.

Kako je dodala, istina, sloboda i pravda su temelji nezavisnog novinarstva i profesionalne etike i kao takvi predstavljaju važan činilac demokratskog razvoja Crne Gore.

"Upravo ove vrijednosti su dio tradicije novinarstva u našoj zemlji, i one kao takve obavezuju novinare da časno, odgovorno i profesionalno obavljaju svoj posao", navela je Jakšić Stojanović.

Borovinić Bojović: Novinari najvažniji saveznici u borbi za bolju budućnost

Novinari u Crnoj Gori su među najvažnijim saveznicima svima nama koji na mjestima odlučivanja radimo i borimo se za bolju budućnost, poručila predsjednica Skupštine Glavnog grada dr Jelena Borovinić Bojović, čestitajući Dan novinara Crne Gore.

„Novinari su naši saveznici i kada pišu afirmativno i kada nas kritikuju, i možda upravo najviše onda kada nas kritikuju jer nam na taj način pomažu da odgovornost prema građanima i građankama koji su nas birali uvijek bude u našem fokusu. Izazovi i problemi sa kojima se suočavaju u svom radu nerijetko su isti oni sa kojima se suočava društvo u cjelini. Takav je slučaj i sa jednim od trenutno najosjetljivijih pitanja koje zaokuplja pažnju javnosti – kako uspostaviti jasnu granicu koja razdvaja prostor slobode govora sa jedne strane od govora mržnje i uvreda sa druge strane”, navela je Borovinić Bojović.

Navodi da se Skupština Glavnog grada snažno zalaže i zalagaće se da položaj i status novinara u Crnoj Gori korenspondira sa značajem koji oni imaju za društvo, kao i ogromnim očekivanjima koje društvo ima od njih.

Ibrahimović: Sloboda medija temelj demokratskog društva 

Prema riječima predsjednika Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića sloboda medija, utemeljena na slobodi izražavanja, jedan je od osnovnih preduslova za izgradnju slobodnog, demokratskog i otvorenog društva.

“S toga je i demokratizacija društva nemoguća bez aktivne uloge medijskih poslenika. Bilo kakva vrsta pritiska na medije ne može i ne smije biti obrazac ponašanja, a naročito onih koji obavljaju odgovorne političke funkcije. Isto tako, uz zagarantovanu slobodu, mediji imaju i odgovornost da izvještavaju u skladu s profesionalnim novinarskim standardima”, poručio je Ibrahimović.

SD: Država mora omogućiti bolje uslove rada novinarima

Socijaldemokrate Crne Gore povodom Dana novinara poručili su da je ovaj dan prilika da se oda posebno priznanje novinarima koji svakodnevno posvećeno rade na informisanju javnosti, suočavajući se sa brojnim izazovima.

"Novinari svojim kvalitetnim i nepristrasnim izvještavanjem, predstavljaju ključni stub demokratskog društva. Njihova uloga nije i ne smije biti samo prenošenje vijesti, već odbrana istine i glas onih koji se, inače, ne bi čuli. Zato ohrabrujemo sve novinare da se još jače, snažnije bore za istinu, poseban akcenat stavljajući na istraživačko novinarstvo. S druge strane, svjesni smo da novinari u Crnoj Gori i dalje rade u nedovoljno dobrim uslovima, te da su i dalje izloženi brojnim napadima, pa čak i fizičkim. Zato država, ali i svi mi koji sudjelujemo u medijskom prostoru Crne Gore, moraju dati još veći doprinos poboljšanju uslova u kojima novinari rade", navode u SD-u.

Ističu da su svjesni činjenice da novinari u Crnoj Gori rade izuzetno težak i odgovoran posao, za šta su, nažalost, apsolutno nedovoljno plaćeni.

"Zato ćemo, kao i do sad, podržavati svaku aktivnost u cilju ekonomskog osnaživanja novinara, cijeneći da, za posao koji obavljaju, moraju biti adekvatno plaćeni", navode Socijaldemokrate u čestitki.

Đurašković: U eri brzih informacija, uloga novinara od suštinskog značaja

Slobodni, nezavisni, profesionalni novinari i novinarke imaju značajnu ulogu u transformaciji i demokratizaciji društva, poručio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković.

"U eri brzih informacija, vaša uloga je od suštinskog značaja u oblikovanju javnog mnjenja, održavanju odgovornosti vlasti i stvaranju otvorenijeg društva", naveo je Đurašković u čestitki.

On je uputio zahvalnost svim novinarkama i novinarima koji svoj posao obavljaju profesionalno i u javnom interesu.

"Hvala vam na istrajnosti u otkrivanju istine, čak i kada to može biti izazovno. Izvještavanje o temama od javnog interesa čini vas ključnim akterima u oblikovanju demokratskog društva“, naveo je Đurašković.

Ističe da će Prijestonica nastaviti da bude dobar partner novinarima u obavljanju njihovog posla.

"U nadi da će se u narednom periodu vaš položaj značajno poboljšati i stvoriti uslovi u kojima možete obavljati svoj posao nesmetano i u skladu sa profesionalnim standardima, želim vam srećan Dan novinara“, zaključio je gradonačelnik u čestitki.

SNP: Prijetnje i napadi na novinare ne smiju proći nekažnjeno

SNP čestitala je novinarima i novinarkama 23. januar – Dan novinara Crne Gore ističući da su mediji jedan od najvažnijih stubova svakog društva i zajednička obaveza je da se omogući sloboda medija i bolji položaj i uslovi rada novinarima.

"Današnja Crna Gora ima naslijeđenu hipoteku države koja ne baštini medijske slobode, zbog čega su nam potrebni dodatni ubrzani koraci kako bi medijima obezbijedili uslove za slobodan rad u interesu javnosti, bez pritisaka i cenzure, kao i fer utakmicu na medijskom tržištu. Ne smijemo dozvoliti da sloboda govora i javne riječi bude ugušena, zbog čega moramo poslati jasnu poruku da prijetnje i napadi na novinare ne smiju proći nekažnjeno. Zato država Crna Gora i mi kao njeni politički predstavnici moramo jednom zauvijek i bez odlaganja obezbijediti da nalogodavce ubistva Duška Jovanovića, kao i svih ostalih slučajeva napada na novinare - stigne zaslužena ruka pravde", navode u SNP-u.

U čestitki koju je potpisala Slađana Kaluđerović, ističe se da crvena linija je jasna – napad na medije i novinare znači ugrožavanje prava građana da budu informisani, što je preduslov za ostvarivanje svih ostalih građanskih prava.

"Sloboda novinarstva ničim ne smije biti ugrožena, ali i odgovornost medija i istinitost i objektivnost ni na koji način zloupotrijebljena. Osnovni činilac slobode medija je slobodan novinar. SNP istovremeno izražava nadu da će mediji, uprkos brojnim problemima sa kojima se susrijeću u radu, biti dosledni u primjeni najviših novinarskih i etičkih kodeksa u izvještavanju o svim važnim političkim, ekonomskim i životnim temama", navode u čestitki.

LP: Mediji temelj otvorenog društva

Iz Liberalne partije ističu da sloboda i zaštita javno izgovorene riječi i profesionalnog novinarstva temeljni su indikator demokratskog progresa svakog društva i države, te stanja opštih sloboda u njoj.
Dan novinara je, kako dodaju, prilika da se svi, a posebno država i nadležne institucije, opomenu na stanje na medijskoj sceni Crne Gore.

"Apelujemo na nadležne da se ozbiljno pozabave položajem novinara, a naročito setom medijskih zakona koji će garantovati bolji položaj kako novinarima tako i ukupnoj medijskoj zajednici, što će ukupno doprinijeti razvoju društva. Liberalna partija kao osnovno programsko načelo i cilj u društvenom i političkom djelovanju proklamovala je borbu za državu slobodnih medija i nezavisnih novinara. Shvatajući da se demokratsko društvo može graditi samo kroz slobodno javno mnjenje i slobodan protok istinitih informacija koje moraju biti dostupne svim građanima, mi sa posebnim senzibilitetom analiziramo i podržavamo afirmaciju profesionalnog novinarstva", navode u čestitki LP-a.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније