Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

09. 01. 2024. 13:44 >> 14:31
Čitaj mi:

HRA

Utvrditi odgovornost za nepostupanje u 3.500 predmeta u ODT u Podgorici

U pismu Tužilačkom savjetu, izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević zatražila je od tog tijela da obezbijedi adekvatnu istragu i utvrđivanje odgovornosti rukovodilaca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici koji su svojim propustima učinili da to tužilaštvo godinama ne postupa u više od tri i po hiljade predmeta, saopšteno je iz te NVO.

Kako navode, suprotno stavu aktuelnog rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, Duška Milanovića, da je odgovornost "gotovo neizvodljivo utvrditi, a posebno sankcionisati", HRA smatra da su v.d. VDT odnosno Tužilački savjet dužni da obezbijede vjerodostojan izvještaj o razmjerama pričinjene štete i da se SDT zaduži da ispita odgovornost nadležnih za krivična djela zloupotreba službenog položaja, primanje mita, protivzakonit uticaj ili nesavjestan rad u službi, pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela itd.

"Zato nas i ohrabruje brza reakcija Tužilačkog savjeta da sprovede provjeru u svim ostalim tužilaštvima kako bi se utvrdilo u koliko predmeta je nastupila zastarjelost zbog nepostupanja. Nezakonito je godinama ne postupati i u jednom, a kamoli u hiljadama predmeta. Neodgovorno je unaprijed odbaciti mogućnost da se tu nije radilo o korupciji, zloupotrebi službenog položaja i namjernom pomaganju učiniocima krivičnih djela", navode u saopštenju.

Kako se ispostavlja da su se pred Tužilačkim savjetom prve informacije o ovoj pojavi pojavile još u oktobru, i da je savjet dao rok od dva mjeseca rukovodiocu ODT u Podgorici da ispostavi izvještaj, i da je taj rok istekao, HRA očekuje da javnost bude obaviještena o razmjerama štete - u koliko predmeta je već nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja - i što će biti preduzeto po pitanju utvrđivanja odgovornosti.

"U predmetima u kojima je nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja, radi se o nepopravljivoj šteti jer izvršena krivična djela neće moći da budu sankcionisana", zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније