Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Marko Terzić, TVCG

23. 12. 2023. 07:35 >> 07:35
1
Čitaj mi:

KLUPE DANIMA PRAZNE

Dojave o bombama lažne, kazne prave

Treći dan zaredom u više osnovnih škola stižu mejlovi prijeteće sadržine. Iz tužilaštva su kazali da dosadašnjim pregledima, u školama, nijesu pronađene eksplozivne naprave. U Ministarstvu prosvjete kažu da im je bezbjednost djece na prvom mjestu, a stručnjaci za sajber kriminal da pošiljaoci imaju načina da se zaštite, ali i da mogu biti otkriveni.

Jednim klikom do igre sa sistemom. Ko zna koji već put, zbog mejlova prijeteće sadržine, naši mališani su svoje učionice morali da prepuste policiji.

Dok se ne otkriju pošiljaoci i motivi, možemo samo da se bavimo posljedicama.

"Ovo nije problem samo za obrazovni sistem, već i za društvo u cjelini. Ovakve pojave predstaljaju jednu vrstu sajber nasilja, koja se nažalost može pretvoriti u nekom momenutu i u realnost. Kada se ovakve situacije dese nama je u prvom trenutku najvažnija bezbjednost djece i uz pomoć policije to i obezbijedimo", kazala je Milica Nišavić iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Dejan Abazović, IT stručnjak, ističe da motivi za ovakve dojave mogu biti različiti, od toga da to rade djeca zbog nespremnosti da odgovaraju taj dan na nekom času, do nekih čak političkih motiva.

"Kroz takve političke motive društveni sistem se sve više urušava i prikazuje nestabilnim", kaže Abazović.

Podgoričko tužilaštvo je o posljednjim dojavama obavijestilo čak i kolege iz specijalnog odjeljenja. Međutim, saopšteno im je kažu, da ti slučajevi, makar za sada, nijesu iz njihove nadležnosti.

"Postupajući državni tužioci u ODT-u u Podgorici su odmah izdali obavezujuće naloge koji su obuhvatili preglede obrazovnih ustanova gdje je utvrđeno da ni u jednoj nije bila postaljena eksplozivna naprava. Nakon toga su preduzete mjere i radnje u cilju utvrđivanja ko je pošiljalac tih mjelova", ističe Nađa Martinović, državna tužiteljka ODT-a Podgorica.

I tu kreće, po svemu sudeći, teži zadatak.

"Ako to ljudi rade sa nekih da kažemo javnih mjesta, pristupa internetu, nekih vajfaj zona u nekim restoranima, na ulici, i ako koriste određenu tehnologiju i određene protokole kako bi se zaštitili, onda ih je teško pronaći", kaže Abazović.

Ipak, oni koji prijete nepostojećim eksplozivnim napravama mogu biti otkriveni. Najsvježiji slučajevi dolaze iz Srbije gdje je u različitim akcijama, uhapšeno više osoba.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније