Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

21. 12. 2023. 06:32 >> 22:26
Čitaj mi:

DRŽAVNA IMOVINA

Ministarstvo nema uslove za rad, Zaštitnik tužio "Novu Pobjedu"

Uprkos zaključku Vlade da Ministarstvo finansija i Uprava za katastar i državnu imovinu pripreme i dostave predlog rješenja kojim će se Ministarstvu evropskih poslova obezbijediti dobri prostorni kapaciteti, do danas nije nađeno rješenje za neadekvatni radni prostor službenika tog resora. To se navodi u Informaciji o stanju u resoru evropskih poslova, koja je objavljena na sajtu Vlade. 

Ministarstvo evropskih poslova (ranije Kancelarija za evropske integracije) se od 2017. godine nalazi u staroj zgradi dnevnog lista "Pobjeda", u Bulevaru revolucije 15 u Podgorici.

"U zgradi su, osim Ministarstva, smještena i dva sektora Generalnog sekretarijata Vlade i to Sektor za strateško planiranje i koordinaciju politika Vlade i Sektor za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja EU, kao i dio službi dnevnog lista "Pobjeda" sa štamparijom i državne kompanije Montenegro Bonus DOO. Ministarstvo trenutno broj 58 zaposlenih kako službenika u stalnom radnom odnosu tako i četiri zaposlena po ugovornom odnosu za koje ne postoji dovoljan broj uslovnih kancelarija", piše u dokumentu. 

Ovaj nedostatak će se tek osjetiti imajući u vkidu plan da se u narednom periodu poveća broj zaposlenih u ministarstvu.

"Zgrada 'Pobjede' je izgrađena 1974. godine, i od 2013. godine je u državnom vlasništvu, kada ju je Vlada preuzela kao modalitet 'prebijanja' nagomilanog poreskog duga pomenutog dnevnog lista. S obzirom na izuzetno skromna ulaganja u periodu od izgradnje do danas, zgrada se nalazi u vrlo lošem stanju. To je prije svega uočljivo sa vanjske strane zgrade, imajući  u vidu krajnje neuglednu i neodržavanu fasadu. Važno je napomenuti da Ministarstvo nema svoj zasebni, službeni ulaz, već se istim ulazom u zgradu služe i ostale institucije koje su u njoj smještene, što onemogućava uspostavljanje adekvatne bezbjednosne kontrole na ulazu. Takođe, zgrada nema odgovarajući prilaz za osobe s invaliditetom, što često nailazi na negodovanja raznih udruženja zbog nemogućnosti osoba s invaliditetom da pristupe zgradi i sastancima koji se u njoj održavaju", navodi se u dokumentu. 

Stolarija na zgradi (prozori i vrata) su u najvećem dijelu iz perioda kada je zgrada 'Pobjede' sagrađena.

"U Ministarstvu se koristi alternativan način korišćenje grijanja u zgradi, odnosno klima uređaja i radijatora, što je dovelo do preopterećenosti elektro-mreže u zgradi. Osim elektro-instalacija, u veoma lošem stanju se nalaze i sanitarni čvorovi i kanalizacioni odvodi u zgradi, što je u prethodnom periodu dovodilo do čestih začepljenja i izlivanja fekalija, naročito u podrumskim prostorijama u kojima je smješten bife i jedan dio službi ministarstva. Zgrada Pobjede ne pruža odgovarajuće radne i bezbjednosne uslove za rad zaposlenih ministarstva tako da u kontaktima sa predstavnicima diplomatskog kora, koji usljed nadležnosti ministarstva često posjećuju zgradu Pobjede, nerijetko izražavaju zabrinutost prostornim kapacitetima ministarstva, uz opasku da tretman prema prostoru ministarstva odaje loš utisak o evropskoj integraciji kao prioritetu na agendi Vlade", navedeno je u dokumentu. 

Zaštitnik imovinsko pravnih interesa Crne Gore pokrenuo je, podsjetimo, tužbu radi iseljenja kompanije ‘Nova Pobjeda’ iz prostorija u zgradi Ministarstva evropskih poslova u Podgorici, a najavio je i da će pokrenuti postupak naknade izgubljene dobiti nakon što izdejstvuje usvajajuću odluku suda.

Kompanija “Nova Pobjeda” koristi nezakonito već osam godina prostor u državnoj zgradi u Bulevaru revolucije 15 u Podgorici, zahvaljujući odluci ranijeg rukovodstva Uprave za imovinu.

Prostor gdje se, između ostalog, nalazi ta štamparija ovog lista, dat je firmi “Nova Pobjeda” 2015. godine bez naknade, bez zaključka Vlade i neposredno, što su nam u martu ove godine potvrdili u Upravi za državnu imovinu i katastar. Za taj prostor “Nova Pobjeda” plaća samo troškove tekućeg održavanja iako se radi o ekskluzivnoj lokaciji.

Za to vrijeme, država troši milione na zakup prostora za potrebe svojih institucija. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније