Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

19. 12. 2023. 09:09 >> 10:41
5
Čitaj mi:

DIREKTOR MONSTATA

Policija će utvrditi da li popisivači treba da odgovaraju zbog piši-briši olovaka

Uprava za statistiku proslijediće danas sporne podatke Odsjeku za kriminal, a u krajnjem slučaju i tužilaštvu kako bi se utvrdilo da li su popisivači koji su koristili piši-briši olovke imali lošu namjeru i da li će odgovarati za taj prekršaj, kazao je direktor Monstata Miroslav Pejović. Na navode da će popisivači biti isplaćenji tek u februaru, Pejović je na Odboru za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa kazao da će isplate biti u narednoj godini po otvaranju budžeta. Izjavio je i da je od juče popisano preko 11.000 građana.

Do danas je popisano 575.123 lica, 184.817 domaćinstava i 318.340 stanova, kazao je Pejović. Istakao je da je 69 domaćinstava donijelo konačnu odluku da se ne popiše,  dok će u 119 slučajeva popisivači sa instruktorima pokušati da ubijede građane pristanu na popis.

Pejović: Većina popisivača nije znala da koristi piši-briši olovke

Nepravilnosti su zabilježene samo u četiri opštine, u Tuzima, Podgorici, Budvi i Danilovgradu.

„Sve nepravilnosti se odnose na piši-briši olovke, pri čemu je u Danilovgradu, Tuzima i Budvi utvrđena vjerodostojnost u ovim slučajevima. Naravno raskinut je ugovor. Neki su se sami prijavili i dali su izjave“, kazao je Pejović.

U Glavnom gradu imali su sastanak sa Odsjekom za kriminal i korupciju. Upućen je zahtjev Agenciji za zaštitu ličnih podataka.

„Nakon odobrenja Agencije, tokom dana ćemo se obratiti Popisnoj komisiji, kako bi se sporni podaci proslijedili Odsjeku za kriminal, ili u krajnjem slučaju tužilaštvu. Oni će utvrditi da li je bilo loše namjere i da li će lica koja su napravila prekršaj odgovarati“, kazao je on i dodao da do sada, po izjavama nije utvrđena loša namjera.   

Istakao je da je objavljen identitet svih 16 popisivača. Napomenuo da svi potpisuju ugovor o zaštiti podataka građana, a da je došlo do curenja podataka. 

„U ovom slučaju je došlo do curenja informacija i Uprava za statistiku će i u ovom slučaju pokrenuti proceduru“, kazao je Pejović.

Pejović tvrdi da su svi popisivači dobili olovke Uprave za statistiku i da po pravilniku njih treba da koriste. Državni instruktori, kako dodaje, provjeravaju svaki popisni listić i u tom dijelu se ne može ugroziti legitimitet procesa. 

"Ovdje se radi o studentima, mlađim licima koji prate tehnologiju, danas mlađe generacije pate od tih modernih stvari. Dosta njih u izjavama kaže da nisu ni znali da su to piši-briši olovke. Provjerili smo svaki listić. Raduje me da je vjerodostojnost ista i na kopiji i na originalu", kazao je on. 

Isplate popisivačima naredne godine po otvaranju budžeta

Na pitanje poslanika Nikole Camaja koji je kazao da popisivačima koji još nijesu plaćeni, a nije im plaćeno ni gorivo, transport, Pejović je odgovorio da se plaćanje realizuje nakon završetka rada.

„Moramo razumjeti da nije do Uprave za statistiku, već popisne komisije koja moraju dostaviti obračune Upravi kako bi se plaćanja izvršila. Svi znamo i kada se budžetska godina završava. Problem je to što se popis produžio do 28. decembra kada ćemo imati zatvorenu budžetsku godinu“, kazao je on.

Na navode da će popisivači biti isplaćenji tek u februaru, Pejović kaže da će isplate biti u narednoj godini po otvaranju budžeta.

„I odmah pošto popisne komisije dostave Upravi za statistikusređene finansijske obrasce. Zato apelujemo na komisije da budu ažurni i ispoštuju ljude koji su pošteno odradili posao“, kazao je on.

Pejović kaže da je u većini opština završen popis. U Kotoru, Tivtu i Budvi je usporena dinamika zbog nedostatka popisivača. 

Poslanici: Uspostaviti još jedan mehanizam kontrole, Monstat: Mehanizama dovoljno, poštovati zakone

Na sugestiju kopredsjednika Odbora Darka Dragovića i Nikole Rakočevića da treba uvesti mehanizam za kontrolu popisnih podataka, Pejović kaže  da se moraju poštovati zakoni o zaštiti ličnih podataka.

„Provjeravamo svaki listić,  proces ne može biti transparentniji, a sporne listiće će sada provjeriti i Odsjek za kriminal. Možemo diskutovati o kontrolnim mehanizmima,  svaki dodatni mehanizam je i poželjan, ali moraju se poštovati zakoni“, kazao je on.

Poslanik Nikola Rakočević kaže da je javnost nedovoljno upućena u problem piši-briši olovaka, ali da je neophodno naći mehanizam i obavijestiti javnost. Dragović dodaje da se ne smije dozvoliti opterećenje procesa popisa da bi se obesmislio popis i politička zloupotreba opisa. 

Zamjenica direktora Monstata Snežana Remiković kaže da postoje tri mehanizma kontrole popisa, a da je pojavom olovaka uspostavljen još jedan mehanizam. 

"Imamo kontrolu prilikom unosa podataka, kontrola za ručno prebrojavanje i da svaki građanin svoje podatke provjeri. Ja stvarno ne razumijem kada se traži novi mehanizam. Mi imamo mehanizme, sada vas redovno izvještavamo. Mislim da se vraćamo unazad", kazala je ona. 

Dragović ističe da treba obavijestiti vladu i druge organe da problem postoji. 

"Izvještaj koji nam je Monstat dostavio kaže da više nema 16, nego imamo 32 slučaja. To je jedna regresija koja mene zabrinjava. Činjenica je da ste vi to utvrdili, isključili popisivače, ali ovo je činjenica koja mene zabrinjava. Da se ne desi u četvrtak da ih ima 100", kaže Dragović i dodaje da treba odmah sasjeći sve u korijenu i da Vlada u saradnji sa Monstatom mora da zaustavi ovaj trend i utvrdi da su prikupljeni podaci relevantni.

Poslanik Vladislav Bojović kaže da se mora brinuti o tome da sami poslanici provjerom ne ugroze proces. 

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније