Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

14. 12. 2023. 12:56 >> 12:56
1
Čitaj mi:

SINDIKAT MEDIJA I OMBUDSMAN

Oštre osude za prijetnje novinarkama, nadležni brzo da reaguju

Sindikat medija najoštrije je osudio prijetnje silovanjem upućenje koleginicama iz više medija i ujedno apelovao na policiju i tužilaštvo da ovaj slučaj shvate najozbiljnije moguće i rasvijetle ga što prije.

"Prijetnje koje su dobile novinarke Danica Nikolić, Tamara Nikčević, Bojana Dabović, Mirka Dević i Slavica Kruščić Vasović su ozbiljne i problematične na više nivoa. Prije svega, jer se radi o novinarkama, ženama, prijetnjom silovanjem i to pet žena što je prvi put da se tako masovna prijetnja šalje u javnost. Nadležni organi moraju hitno reagovati kako bi se stalo na kraj ovoj pojavi i kako bi počinilac bio adekvatno kažnjen", navode u saopštenju Sindikata.

Kako dodaju, svi ostali slučajevi, a unazad gotovo dvije godine ih je bilo više, koji se tiču prijetnji koje je dobijala Danica Nikolić, urednica portala M, a koje nikad nisu rasvijetljeni, konačno moraju dobiti i tužilački i sudski epilog.

"Posljednjih godina SMCG često ističe ažurnost policije, tužilaštava i sudova kada su u pitanju novi slučajevi napada na novinare i novinarke, ali primjer Danice Nikolić je drugačiji, jer je među rijetkima u kojima, da je javnosti poznato, ništa nije urađeno i apelujemo da se to promijeni", poručuju u Sindikatu medija.

Povodom prijetnji novnarkama izrečenim na društvenim mrežama reagovao je i ombudsman Siniša Bjeković koji je apelovao da se prijetnje novinarkama M portala, kao i svi takvi prethodni slučajevi, efikasno procesuiraju, ali i da se stane na put učestalom targetiranju i svim vrstima napada na poslenike javne riječi.

Kako je saopšteno iz Institucije Ombudsmana, Bjeković je najoštrije osudio posljednje prijetnje upućene novinarkama M portala.

"Povodom informacije o gnusnim porukama koje su stigle na adresu M portala, Zaštitnik podsjeća da se, pored čestih apela i različitih aktivnosti u borbi protiv seksizma, mizoginije ali i nasilja u društvu uopšteno, i dalje previše često suočavamo sa ugrožavanjem sigurnosti medija”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da nije riječ samo o medijima, već i drugim javnim djelatnicima uključujući advokate, kolumniste, analitičare, predstavnike civilnog društva, političare, nosioce pravosudnih funkcija, tužioce i druge.

"Po ko zna koji put dužni smo ukazati da se principijelno, bez obzira na stavove o uređivačkoj politici bilo kog medija, mora pružiti jedinstvena podrška novinarima u obavljanju njihovog posla, raditi na poboljšanju uslova njihovog rada, a baza svega jesu uslovi za bezbjedan rad", zaključuje se u saopštenju Bjekovića.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније