Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

12. 12. 2023. 12:17 >> 12:37
3

UPUĆENI ZAHTJEVI VLADI DA ZAŠTITI ŽRTVE NASILjA

Raičević najavila masovne građanske proteste zbog presude Nikoliću

Ako Vlada Crne Gore ne usvoji naše zahtjeve i ne reformiše ovaj truli sistem, ako država ne preuzme odgovornost za zaštitu svih žrtava nasilja, najavljujemo masovne građanske proteste, kazala je direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević.

Ona se sa tridesetak građanskih aktivista danas ispred zgrade Višeg suda obratila medijima, negodujući zbog odluke sudije koji je Daliboru Nikoliću odredio 12 godina zatvora nakon što je svirepo ubio partnerku sa kojom je živio u vanbračnoj zajednici, Baranku Zimritu Nerdu (27).

“Dosta nam je javašluka institucija kada je u pitanju nasilje nad ženama, dosta nam je diskriminacija i potpunog izostanka zaštite žrtava, i revolitirani smo odlukom Višeg suda koji je zauzeo stav da što duže nasilnik nekoga muči i zlostavlja, to mu je lakše da dokaže nehat”, kazala je Raičević.

Kaže da sud nije smio da zanemari to što je imala mnogo povreda, da su opisane u nalazu sudskog vještaka, te da je imala čak 24 ožiljka što ukazuje da je odavno prebijana, po skoro svim djelovima tijela, u predjelu glave, donje vilice i nogu, te da je da je tokom poslednjeg događaja u drugom mjesecu trudnoće dobila pet teških tjelesnih povreda i 11 lakših.

“Zanemareno je da joj je zadnji udarac po riječima vještaka zadat silinom neviđenog intenziteta i ako je vidio da više ne može da stoji na nogama nasilnik je nastavio. Koliko treba da zlostavlja, i surovo i snažno da udara da bi sud prepoznao namjeru za teško ubistvo”, upitala je Raičević sudije.

Pohvalila je rad Višeg državnog tužilaštva koje je prema njenim riječima dobro prikupilo dokaze ali je revoltirana što se taj rad nije adekvatno izrazio na sudsku odluku.

“Skupština je usvojila novi Krivični zakonik kojim je kazna za ubistvo za porodično nasilje povećano od 5 do 15 godina. U svakom slučaju nastavljamo da se borimo i zahtjeve smo uputili Vladi i nastavljamo proteste dok god se pravosuđe ne dovede u red”, ističe Raičević sa protesta. 

Poručuje da ova presuda ima ogroman značaj za sve žene koje trpe nasilje, te da su sada nasilnici ohrabreni da nastave sa nepočinstvima.

“Što će biti sa djecom koja su posmatrala taj užas koja su ostavljena sama u kolima ispred bolnice i što će biti kad nasilnik za osam godina izađe iz zatvora, jer obično za toliko izađu? To su pitanje sa kojima mora država da se bavi. Nasilje nad ženama je isto kao nasilja nad djecom”, zaključuje Raičević.

Punomoćnica Zimritine porodice, advokatica Jovana Pavlović rekla je da je odluka Višeg suda nezakonita te da će da bude predmet ocjene Apelacionog suda.

“Ovdje nema nehata već eventualnog umišljaja i to dokazuje da je okrivljeni izjavio i sam kako je ona ustala nakon dugotrajnog maltretiranja i da joj je on tada zadao poslednji udarac. On nije stao, već je ostavio sedam sati takvu i nije je poveo kod doktora. Vještak je rekao da je to uticalo na njenu smrt. Troje djece je tome prisustvoalo dok nije žena odvezena u bolnicu. Tužilaštvo će izjaviti žalbu na to”, poručuje Pavlović.

Psihološkinja Verica Mirović kazala je da je Zimrita bila brutalno zlostavljana što pokazuju ožiljci na njenom tijelu.

“Nadali smo se kazni dugotrajnog zatvora. Pohvaliću rad državne tužiteljke od početka do kraja koja se držala Istambulske konvencije i ukazala da je okrivljeni nekoliko godina nad njom vršio nasilje”, ukazala je ona.

Predstavnica Romkinja i Egipćanki, Fana Delija smatra da je ovakva presuda uslijedila jer je Zimrita pripadala tom narodu.

“Presuda šalje poruku da su naši životi manje vrijedni od života drugih žena”, rekla je ona.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније