Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J. [ Portal RTCG ]

09. 12. 2023. 13:20 >> 13:20
1

STRUČNjACI PORUČUJU

Crnoj Gori prijeko potreban Centar za kontrolu trovanja

Crnoj Gori je potreban Centar za kontrolu trovanja, jer je, između ostalog, to jedan od uslova da naša država uđe u Evropsku uniju, a mi ne vidimo koliko bi takva ustanova donijela benefita, kazala je u izjavi za Portal RTCG toksikološkinja Sandra Đuranović.

Krajem prošle godine, iz Ministarstva zdravlja su obećavali da će takav Centar biti formiran u skladu sa standardima i zahtjevima Evropske unije, što je i dio akcionog plana za poglavlje 27.

Međutim, daleko smo od dobrih rezultata kada je ovo važno poglavlje u pitanju. To pokazuju upozorenja koja su nedavno stigla sa međunarodnih adresa – najnoviji izvještaj za poglavlje 27 najgori je od kada Evropska komisija (EK) priprema godišnje izvještaje za Crnu Goru.

Naše je tržište preplavljeno hemikalijama, a kako su ranije poručivali iz Ministarstva zdravlja, izvori trovanja su uglavnom ljekovi, proizvodi u domaćinstvu, proizvodi u poljoprivredi, biljke, industrijske hemikalije i prehrambeni proizvodi, pri čemu veliki procenat čine slučajna trovanja kod djece.

Upravo iz tog razloga treba nam Centar za kontrolu trovanja, gdje bi radili stručnjaci, kojih prema riječima Đuranović, naša država ima.

“Ovdje itekako ima ljudi koji bi mogli da rade u tom Centru i ja sam klinički toksikolog i to jedini u državi, a imamo i Zdenku Zoričić, specijalistu toksikološke hemije i tu bi mogli da napravimo početne korake da kako bi se ta ustanova razvila”, navela je Đuranović.

Ona je kazala da iz iskustva zna da stanovništvo nije upućeno u to koliko je otrova oko nas iz plastike, hrane, ljekova...

Govoreći o odlaganju otpada, koji je takođe jedan od problema u Crnoj Gori, toksikološkinja je rekla da je alarmantno da ekološka država Crna Gora, ne daje dobar primjer.

“Naprotiv. Reciklaža i jeste i nije skupa, jer to zavisi od procedure koju Centar za reciklažu koristi. Poznato je da se od plastike koja je označena sa brojem jedan mogu napraviti odjeća pa čak i tepisi. Znači da plastika može da bude i korisna samo ako umijemo da je upotrijebimo kako treba”, pojašnjava Đuranović.

Ona kaže da su svjetski naučnici pronašli bakterije koje mogu da razgrade plastiku za sedam nedjelja.

Šefica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Mina Brajović na konferenciji prošle godine upozorila je da je važno da ulažemo u jačanje kapaciteta za kontrolu trovanja te da to predstavlja važnu investiciju u zdravstvenu sigurnost i ostvarivanje univerzalne zdravstvene zaštite, što su osnovni ciljevi SZO Evropskog programa rada.

Preporuka SZO je da se uspostave centri za kontrolu trovanja u svakoj zemlji. Kada će Crna Gora dobiti tu ustanovu, nije poznato.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније