Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 12. 2023. 14:49 >> 16:31
3

SPAJIĆ SAOPŠTIO

Varhelji će pomoći da se Crna Gora ne nađe na sivoj listi Manivala

Premijer Milojko Spajić saopštio je da će komesar za proširenje Oliver Varhelji uraditi sve što je u njegovoj moći kako bi Evropska komisija pomogla da se Crna Gora ne nađe na sivoj listi.

Spajić je, nakon sjednice Vlade, poručio da je zakazao cjelokupan sistem, zakonska rješenja.

Premijer je najavio da će Vlada predložiti izmjene i dopune Krivičnog zakonika i Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma kako bi spriječila da se nađe na sivoj listi Radne grupe za finansijsku akciju (FATF/Financial Action Task Force) i stalnog monitoring tijela Savjeta Evrope Manival.

Vlada je, kako je dodao, dobila pripremu izvještaja koji će biti predstavljen 14. decembra na Plenarnoj sjednici Manivala u Strazburu.

"Taj izvještaj kaže da je velika vjerovatnoća da ćemo se naći na sivoj listi Manivala. To je jedna jako loša stvar za našu ekonomiju i investicije, za kreditni rejting, generalno za reputaciono stanje Crne Gore", pojasnio je Spajić.

Izvještaj Manivala odnosi se na period od 2017. godine.

"Ljudi su u maju 2022. godine došli u Crnu Goru i prezentovali plan rada i rekli kako će da ide ta evaluacija. Imali smo 10 mjeseci, odnosno do marta 2023. godine da eventualno nešto promijenimo i da napravimo neke iskorake u odnosu na zabrinutosti koje su tada prikazane", rekao je Spajić na konferenciji.

Ako bi se Crna Gora našla na sivoj listi Manivala, premijer je istakao da bi se našla i na sivoj listi EU, što usporilo zatvaranje mnogih poglavlja.

Manival je stalno nadzorno tijelo Savjeta Evrope. Ono ocjenjuje usklađenost svojih članica sa osnovnim međunarodnim standardima za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma i djelotvornost primjene tih standarda i daje preporuke nadležnim organima za unapređenje sistema.

"Siva lista" obuhvata zemalje koje ne poštuju ili u nedovoljnoj mjeri poštuju međunarodne standarde o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Naredna plenarna sjednica Manivala biće održana od 11. od 15. decembra u Strazburu.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније