Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Александра Јованчевић, ТВЦГ

07. 12. 2023. 07:08 >> 07:08

O PISA TESTIRANjU

Uz lažne diplome i političko kadriranje nema rezultata

Posljednji rezultati PISA testiranja otvorili su Pandorinu kutiju. Javnost je glasna i saglasna u ocjeni da je to samo još jedna potvrda da je u sistemu obrazovanja stanje alarmantno i da zahtijeva reforme. Naši đaci svjesni su da je sistem zastarjeo, profesori kažu da oni godinama ukazuju na loše stanje.

Da znanje u Crnoj Gori odavno nije na cijeni potvrdili su i rezultati PISA testiranja. Za prosvjetnu zajednicu rezultati nijesu nikakva novina. Nagomilani problemi samo su eskalirali.

“Uz lažne diplome i političko kadriranje imamo negativnu selekciju prosvjetnog kadra i u smislu upisne politike. Ko upisuju fakultete kod nas, konkretno u Nišiću to su pretežno, nažalost, lošiji đaci ili đaci sa prosječnim znanjem i interesovanjem za rad u prosvjeti. Očigledno je da naša djeca nisu funkcionalno pismena, jer ih ne pripremamo za stvarne realne životne situacije na na najbolji način”, kazao je za TVCG Krsto Vuković, direktor Gimnazije “Danilo Kiš” u Budvi.

Kakvo je naše školstvo na svim nivoima najbolje znaju učenici i profesori. Između ocjene i znanja svi biraju ocjenu.

“Smatram da je bitnije znanje, ali mislim da se više gleda da se ispuni kriterijum i forma da ocjene budu što bolje i da težimo tom savršenom prosjeku”, kaže gimnazijalka iz Budve Anja Šćepanović.

Još jedna Anja, ali studentkinja nakon upisa master studija u Sloveniji uvjerila se da je crnogorski sistem zaostao, da nije prilagođen savremenom dobu i da ne motiviše.

“Rekla bih da je u Sloveniji drugačije, jer je fokus na praktičnom radu i sadržaj je raznolik ne bavimo se samo tim što smo izabrali”, kazao je Anja Otašević.

Koje krivac za izvoz neznanja teško je utvrditi, kaže Vuković. Prosvjeta je, tvrdi, postala politički plijen. Ipak, zna koje je najmanje kriv, a najviše mu škodi ovakav sistem.

“Djeca, omladina je potencijal koji će se prije ili kasnije pokvariti, neće biti aktivan u smislu razvoja i kreativnih oblikovanja, ako se ne radi sa njima na pravi način i ako se ne razvija kritičko mišljenje, džabe potencijal”, kazao je direktor Gimnazije “Danilo Kiš”.

“Imamo previše gradiva, a premalo časova i gradivo se brzo prelazi a djeca to ne mogu tako brzo da usvoje i zbog toga možda imamo i lošije znanje”, poručila je Seka Slavković, profesorica geografije.

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore, Nikola Rovčanin, zakazaće posebnu sjednicu tog tijela zbog loših rezultata crnogorskih učenika na PISA testiranju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније