Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Вукоман Кљајевић [ Radio Crne Gore ]

05. 12. 2023. 13:05 >> 14:11

U MOJKOVCU

Prezentovan projekat "Pješke u avanturu"

Projekat “Pješke u avanturu “ koji realizuje NVO “Udruženje građana Polja“ prezentovan je u velikoj sali Opštine Mojkovac. NVO projekat realizuje kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu - ReLOaD2 u okviru klastera „Tara“, koji čine opštine Pljevlja, Kolašin i Mojkovac.

Program se finasira iz sredstava EU a kofinansira UNDP i partnerske opštine. Opšti cilj projekta je doprinos razvoju ruralnog područja u Opštini Mojkovac te unapređenje turistčke ponude u ruralnom području te opštine.

“Udruženje građana Polja” završilo je edukativno-tematske staze i izgradilo vidikovc nakon čega pokreće aktivnosti u cilju unapređenja znanja i vještina pružaoca turističkih usluga u ruralnom području, što je takođe uočeno, kroz sprovedene ankete, kao jedan od nedostataka aktuelne turističke ponude.

Na realizaciji zacrtanih ciljeva do sada je urađeno dosta toga, kaže idejni tvorac i direktor NVO Goran Rabernović, koji se već skoro dvije decenije uspješno bavi ruralnim turizmom.

„Uradili smo edukativne staze dužine 7 kilometara na obroncima Sinjajevine koja obuhvata 3 prirodna izvorišta pijaće vode. Staza je obilježena putokazima i tablama koje govore o značaju očuvanja prirodnih izvora pijaće vode. Pored svakog odmarališta, na stazi postoje table na kojima je ispričana priča, koja će biti zanimljiva posjetiocima. Postavljen je Vidikovac i uređena izvorišta. Dobar dio mobilijara je već postavljen od prirodnog je materijala kako bi se utopio u prirodni ambijent“, kazao je Rabrenović.

Kako bi novi turistički sadržaj bio što vidiljiviji seoskim domaćinstvima i turistima, te potrebe da se širi znanje o značaju očuvanja izvora pijaće vode na Sinjajevini izrađen je video materijal u formi kratkog filma, koji je dostupan svima koji hoće da se edukuju.

U cilju osnaživanja seoskih domaćinstva koja se bave turizmom već od četvrtka počinju radionice na razne teme, navodi Rabrenović.

„Tu su odnos sa gostima na seoskom domaćinstvu, interesovanja savremenih turista, boravak u prirodi i turistički sadržaji, potencijali lokalne zajednice i kako ih iskoristiti. Značaj očuvanja prirodnih izvorišta vode te voda kao resurs za održivi razvoj“, dodao je Rabrenović.

Projekte vrijedne preko 13.000,00 eura podržala je i Opština Mojkovac te lokalna zajednica. Interesovanje za aktivnosti Poljana pokazali učenici srednjih škola, pokretači seoskog turizma, turistički poslenici sa sjevera, planinari, kamperi i drugi ljubitelji prirode koji su prisustovali predstavljanju projekata. Oni će, kako navode Poljani, unaprijediti stanje kada je u pitanju turistička ponuda u ruralnom području Opštine Mojkovac, siguran je i idejni tvorac ovog veoma interesnatnog projekta, Goran Rabrenović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније