Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

К.Р. [ Svetigora ]

03. 12. 2023. 20:10 >> 20:14

MITROPOLIT JOANIKIJE

"Sveti Petar Cetinjski prolio mnogo suza da izmiri svoj narod"

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je danas sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u Cetinjskom manastiru.

U toku Liturgije, vladika je u prezviterski čin rukopoložio protođakona Konstantina Dojića.

U liturgijskoj besjedi, mitripolit Joanikije je rekao da pravim i punim životom mi hrišćani živimo kada smo u zajednici.

“Onda smo ispunjeni sigurnošću, spokojstvom i radošću”, rekao je mitropolit Joanikije.

Dodao je da je rukopoloženje ili vjenčanje, krštenje ili osvećenje crkve u toku Liturgije blagodat na blagodat i radost na radost.

“Velika je radost za Crkvu Božiju kada god neki od sveštenoslužitelja, naročito mlađih, prima sveštenički čin. Naš dosadašnji đakon, a od sada novi sveštenik Konstantin Dojić lijepo se pripremao za ovu svetu službu, lijepo se školovao, obrazovao. Dugo godina je služio kao đakon u Nikšiću i mnoge druge službe obavljao u Crkvi”, kazao je on.

Vladika Joanikije je rekao da smo u današnjem Jevanđelju čuli mnogo toga o svešteničkoj službi – ko je pravi i dobri pastir.

“Imali smo mi uvijek dobrih pastira i arhipastira u našem rodu. Ne treba nikud dalje da idemo nego da se sjetimo kakva je bila služba Svetoga Petra Cetinjskoga. Ovdje, pored njegovih svetih moštiju kojima redovno pristupamo, imamo najbolji primjer u samom djelu. On je bio taj dobri pastir koji je okupio svoj narod, objedinio ga i mnogo suza prolio da ga izmiri međusobno. I Bog mu je dao, zbog toga što se žrtvovao do kraja za svoj narod, velike darove”, zaključio je mitropolit Joanikije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније