Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.Љ.

03. 12. 2023. 12:21 >> 12:21

ŠĆEKIĆ

Popis bez straha i pritiska

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić poručio je da popis stanovništva mora biti sproveden bez straha i političkog pritiska. On smatra da je važno da svi građani imaju sigurnost i slobodu da se izjasne i da se njihovi podaci obrađuju objektivno i pošteno.


On naglašava da je pored identitetskih pitanja na koja je stavljen akcenat, popis stanovništva jako bitan sa demografskog aspekta.

„Njegovim sprovođenjem dobićemo važne informacije o broju ljudi, njihovoj dobi, polu, obrazovanju, zanimanju i drugim demografskim karakteristikama, a prije svega o migracijama mladih ljudi koje smo dužni sagledati i adresirati. Ovi podaci nam pomažu da bolje razumijemo populaciju i njen razvoj, što je ključno za planiranje i donošenje odluka u različitim područjima, da pratimo promjene, prilagodimo politike i programe kako bi odgovarali potrebama ljudi“, kazao je Šćekić.

Ističe da su mladi važna demografska skupina koja čini budućnost cijelog društva.

„Samo oni kroz svoju energiju, kreativnost i snagu mogu donijeti pozitivne promjene u svijetu. Važno je podržavati njihove ideje i pružiti im prilike za rast i razvoj u našoj državi. Kroz njihovu mladost i entuzijazam, možemo graditi svijet u kojem će svi imati jednake mogućnosti za uspjeh“, rekao je Šćekić.

Ističe da je monitoring mladih važan aspekt u razumijevanju njihovih potreba i izazova.

„Samo na taj način možemo da oblikujemo politike i programe koji će podržati njihov razvoj, obrazovanje, zapošljavanje i ostale aspekte njihovog života“, kaže on.

Praćenje mladih, kako dodaje, omogućava nam da prikupimo relevantne podatke o njihovom obrazovanju, zapošljavanju, zdravlju i drugim važnim područjima.

„ To nam pomaže u donošenju odgovarajućih odluka i oblikovanju politika i programa koji će podržati njihov razvoj i dobrobit. Kroz praćenje mladih, možemo identifikovati trendove, potrebe i probleme s kojima se suočavaju te pružiti odgovarajuću podršku i resurse“, kazao je on.

Nakon popisa stanovništva, pristupiće se izradi Nacionalne strategije demografskog razvoja Crne Gore koja će predstavljati prvi i važan korak u identifikaciji ključnih demokratskih trendova i izazova sa kojima se suočavamo, te i da razvijemo ciljeve i politike koje će podržati održiv rast i razvoj naše zemlje, sa posebnim osvrtom na sproviđenje populacione politike kako bi uticali na demografske trendove i postigli ravnotežu između broja stanovnika i resursa ( podsticaji za povećanje nataliteta, edukacija o planiranju porodice i podrška za porodice sa djecom).

„Ovu vrstu politike možemo jedino sprovesti na osnovu demografskih podataka, odnosno podataka popisa stanovništva, i u skladu sa potrebama i željama stanovništva“, kazao je Šćekić.

Naglašava da popis stanovništva mora biti sproveden bez straha i političkog pritiska.

„ Važno je da svi građani imaju sigurnost i slobodu da se izjasne i da se njihovi podaci obrađuju objektivno i pošteno. Samo takav popis može da pruži tačne informacije i da posluži kao osnova za pravilno donešenje odluka i planiranje u društvu, što sa prethodnim popisom nije bio slučaj“, poručio je on.

Ističe da su za vrijeme prethodne vlasti građani, a posebno zaposleni u institucijama, bili pod konstantnim pritiskom.

„Tadašnja vlast se bavila iskrivljivanjem stvarnog stanja i stvaranjem preduslova za obmanjivanje javnosti. Sada, situacija je drugačija i popis je slobodan, što otvara put za razvoj Crne Gore i pozitivne trendove“, poručio je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније