Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

01. 12. 2023. 10:58 >> 11:08
2

ŠIMUN U "LINKU"

"Veća sredstva da povećaju kvalitet zdravstvene usluge"

Ministar zdravlja Vojislav Šimun saopštio je da je cilj da veća budžetska sredstva za zdravstvo povećaju kvalitet zdravstvene usluge. U "Linku" Radija Crne Gore je istakao da se pravi strategija razvoja kadra u zdravstvu, te da se mapira čitavi sistem. Ministar je poručio i smjena na čelu zdravstvenih ustanova ne bi trebalo da bude "tek da bi bilo promjena".

Ministar je naglasio da je zdravstveni sitem je veliki, kompleksan i da, kao i u drugim državama, nije idealan. Analizom se izvdojilo nekoliko prioritetnih tačaka.

"Pravimo strategiju razvoja kadra za nerednih deset godina i mapiramo čitavi sistem.  Činjenično stanje, odnosno neulaganje u infrastrukturu, je uzelo maha, znamo kada su građene posljednje bolnice, tako da ćemo ići u renoviranje i proširenje kapaciteta tamo gdje je moguće, ali i građenje novih objekata..."

Nepostojanje protokola, ističe Šimun, takođe je važna stavka po pitanju kvaliteta usluge. Protokol, kako je kazao, štiti pacijenta i ljekara, daje monitoring usluge i daje mogućnost da se na adekvatan način reaguje... 

Posebno je napomenuo loš nivo digitalizacije.

"Nama je cinj da naprvaimo integrisan zdravstveni sistem, to je u osnovi regforme sistema ali i primarne zdravstvene zaštite"

Distribucija ljekova takođe je u fokusu novog Ministarstva. 

"Redukovanje potrošnje je još jedna od aktivnosti. Bitno je da ojačamo primarnu zdravstvenu zaštitu, ali i da radimo na preventivi", istakao je sagovornik Radija. 

Problemi u Bolnici Meljine

Ministar zdravlja je kazao da je informisan o problemima u Bolnici Meljine, te da je zatražen spisak esencijalne medicinske opreme da bi proces rada i kvalitet bili kontinuirani.

Problem su, kako je dodao, imovinsko-pravni sporovi, i to što bolnica nije u svojini države.

Upoznat je i da problematikom da prethodni vlasnik nije ulagao u infrastrukturu kako je bilo i predviđeno.

"Već smo izdali nalog KBC Kotor da obezbijedi lož ulje za ovu godinu. Alocirana su sredstva iz Fonda i na taj način za ovu sezonu premosti. Problem ulaganja u infrastrukturu bio bio problematičan za državu. Ako bi imovisnko-pravni spor bio riješen negativno po državu, ne bismo mogli da povratimo sredstva. Ulažemo u mobilno, što bi se moglo povući u KBC Kotor", istakao je Šimun u "Linku".

Institu Igalo takođe je od izuzetnog državnog interesa. Kako je naglasio, Vlada se bavi posebno tim pitanjem i kreirana je radna grupa.

"Preduzeti koraci - radi se fizibiliti studija, a novi korak je da se od menadžmenta zatraži novi presjek stanja. U intersu nam je da obezbijedimo kvalitet zdravstvene ustanove i sačuvamo Institut", rekao je ministar. 

 Liste čekanja sistemski problem

Šimun je ocijenio da su liste čekalja u bolnicama veliki problem, te da postoji niz nelogičnosti. To se, poručio je, može riješiti i kadriranjem. I sistem zakazivanja, dodao je, mora biti trasparentniji.

"Ljekari iz primarne zaštite moraju imati veća ovlašćenja, a manje adminstracije. Jedna od solucija je uvođenje farmaceuta u terapijski put pacijenta, kako bi se primarna zaštita i ljekari rasteretila. Jedna od mogućnosti je smjenski rad koji bi dodatno rasteretio sistem, ali je neophodan kvalitetan informacioni sistem koji će imati inpute i od privatnog zdravstevog sistema i omogućiti da bolje 'šešljamo' te liste čekanja", rekao je ministar. 

Javno-privatno partnerstvo, naglasio je, mora biti stratšeko pitanje, ali da ne ugrožava interes javnog zdravstva. 

"Taj proces treba osnažiti posebno sa ustanovama koje imaju određeni standard i mora biti transparentan."

Transpantacije od naredne godine

Ministar je istakao da su na sastanku predstavnika Kliničkog centra Crne Gore i Ministarstva finansija usaglašene ugovorne obaveze sa klinikom u Minhenu koja će obezbijediti edukaciju kadra.

"Već na proljeće idu naši timovi na edukaciju i nadam se da će već naredne godine biti u mogućnosti da rade transpentacije", rekao je Šimun. 

Politiku svesti na minimum

Na pitanje o smjenama i novim imenovanjima u zdravstvu, ministar je kazao da se promjene ne smiju vršiti po svaku cijenu.

"Smatram da je politika mora biti svedena na najmanju moguću mjeru u zdravstvu. Neću gledati da vršim smjene tek da bude promjena. Treba oslušnuti i sistem i zaposlene i promjene se ne smiju vršiti po svaku cijenu. Ustanove treba da vode ljudi sa personalnim i profesionalnim inegegritetom, a nama je neophodno da se pojedinim mjestima vrati ugled", rekao je ministar u "Linku".

Dodao je da će se zalagati da budžet za zdravstvo bude i dalje prioritet Vlade.

"Budžet eksponencijalno raste posljednjih godina, sada je zatražen od skoro 490 miliona. Nijesam siguran da će biti ispoštovan, ali će biti najveći do sada. Cilj je i da veća budžetska sredstva povećaju i kvalitet zdravstvene usluge."

Šimun je saopštio i da je u toku tenderska procedura za povratak stomatoloških ordinacija u školama, te da se početak tog projekta očekuje početkom ili sredinom sljedeće školske godine.  

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније