Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

02. 11. 2023. 09:45 >> 09:44

PRIKUPLjANjE POTPISA

Peticijom do boljih uslova za djecu sa posebnim potrebama

Grupa roditelja/staratelja djece sa posebnim potrebama – razvojnim poremećajima i disfazijom, Daunovim sindromom i poremećajima iz spektra autizma pokrenula je peticiju na portalu Skupštine Crne Gore.

Od nadležnih traže poboljšanje uslova života za djecu i lica sa posebnim potrebama, a svi zainteresovani mogu peticiju pronaći i podržati inicijativu na ovom LINKU.

Kako navode, cilj peticije je da se prikupi dovoljan broj zakonski potrebnih elektronskih potpisa, kako bi prema zakonskim normama mogli dalje postupati.

Ovom peticijom roditelji traže osnivanje ustanove koja bi obezbijedila dovoljan broj tretmana za djecu, otvaranje fakulteta na kojem bi se školovali budući stručnjaci, kao i konstituisanje posebnog fonda za liječenje djece sa smetnjama.

“Naš prvi zahtjev je osnivanje i otvaranje Instituta, koji će pružiti svakodnevne logopedsko-defektološke tretmane u Podgorici, te je sposoban odgovoriti na zahtjeve i sve veći broj djece sa ovim problemima. Zahtjevamo osnivanje Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju – kako bismo imali buduću bazu stručnih lica iz naše zemlje i riješili problem deficitarnih zanimanja logopeda, defektologa, somatopeda, surdologa i ostalih stručnjaka iz ove oblasti. Naš treći zahtjev je osnivanje specijalizovanog fonda, u okviru Fonda zdravstva, koji je namjenjen prije svega djeci, a i licima sa posebnim potrebama za pomoć i čije zdravstveno stanje zahtjeva hitnost u postupanju u očuvanju zdravlja”, naveli su pokretači ove peticije.

U saopštenju dostavljenom Portalu RTCG navode da su nebrojeno puta pojedinačno u javnosti istupali govoreći o svakodnevnim problemima i brigama na koje nailaze.

“Vjerujemo da ova peticija može biti početna tačka promjena za bolju budućnost naše djece i budućih generacija sa istim problemom. Želimo transparentno postupanje i ravnopravno sudjelovanje u kreiranju bolje budućnosti za svoju djecu. Takođe, kao roditelji želimo se moći pogledati u ogledalo i reći da smo sve učinili kako bi osobama s posebnim potrebama omogućili bolje sjutra, pravo na terapiju i inkluziju u svim sferama života te da budući roditelji ako naiđu na isti problem koji nas muči ne naiđu na zabrinjavajuću situaciju i postupanje u kojima se mi nalazimo.

Poručuju i da ne djeluju u sferi NVO organizacija niti političkih partija.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније