Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Marija Radulović, TVCG ]

18. 10. 2023. 07:25 >> 07:26

ANGELINA U ZEBNjI ČEKA ZIMU

"Više gladna nego sita, moj život je borba"

U Crnoj Gori svaki peti građanin je u riziku od siromaštva. Tako kaže statistika, dok u realnom životu oni koji nemaju svakodnevno se bore za opstanak.

Prvi kišni dan nakon ljeta, upozorenje je da se o zimi mora na vrijeme misliti. Tako Podgoričanka Angelina Rajović na Ćemovskom polju sakuplja drva za ogrijev.

"Moram, počela je studen. Moram ovako svaki dan po dvije kese, a nekad tri da imam da naložim malo da se ogrijem", kaže Angelina za TVCG. 

Više gladna nego sita, Angelini je svaki dan borba za preživljavanje, a biciklo jedino prevozno sredstvo koje može priuštiti.

"Prodajem polovnu robu na Koniku, da bih mogla dnevno nešto za jelo da uzmem skromno. Borba za opstanak, to je moj život. Šta ću, takav je život, a zahvalna sam, mogu reći", kaže skromna Angelina. 

Angelina ima pravo na obrok iz Narodne kuhinje, ali ne i na socijalnu pomoć zbog zakonskih ograničenja.

Stoga i zvaničnih sedam hiljada porodica sa pravom na materijalno obezbjeđenje, ne prikazuju realnu sliku siromaptva, pokazala je studija UNDP-a.

Aleksandra Višnjić iz UNDP-ja kaže da nije u redu da u 21. vijeku zbog automobila starog preko 20 godina, roditelj dvoje djece ne može da ostvari materijalna davanja.

Da su im zbog zakona ruke svezane, priznaju i iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Kako je kazao Darko Stojanović državni sekretar u ovom Ministarstvu, moraju se na pravi način sagledati potrebe ljudi i na njihovu imovinu.

"Jednostavno treba proširiti broj korisnika, jer ono što je najvažnije je da su sredstva obezbijeđena i ono što je najbitnije da novac kojeg ima ode u prave ruke", dodao je on.

Da je svaki peti građanin u Crnoj Gori u riziku od siromaštva pokazuje zvanična statistika.

No, siromašnih ima svakako mnogo više.

Petar Pajković, direktor Centra zasocijalni rad u Beranama navodi da siromaštvo nijesu samo korisnici materijalne pomoći.

"Imate porodice koje rade, ali su na rubu siromaštva", pojasnio je on. 

Marina Medojević iz Banke hrane kaže da se sada u Crnoj Gori može govoriti  i o siromaštvu zaposlenih.

"Svaka četvoročlana porodica koja ima 450 eura u stvari je u zoni siromaštva", dodala je ona. 

A onih koji nemaju, ne treba da se sjetimo samo na ovaj dan. Angelini i onima koji su u sličnoj situaciji, svaka pomoć je dobrodošla.

"Samo da me posluži zdravlje. Inače sam naučila da radim i da moram da se borim. Samo ne znam dokle", zaključila je Angelina. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније