Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 04. 2014. 08:24   >>  08:24

U CRNOJ GORI

Od šizofrenije boluje 6.000 ljudi

U Crnoj Gori od šizofrenije, koja predstavlja najteži oblik duševnog oboljenja, prema procjenam stručnjaka, boluje jedan odsto opšte populacije, odnosno oko 6.000 građana.

 

Razlog za brigu je to što u Crnoj Gori posljednjih godina raste upotreba medikamenata za liječenje depresije i nesanice. Direktor novoosnovanog Centra za promociju mentalnog zdravlja i međunarodnu saradnju dr Aleksandar Tomčuk kazao je da se šizofrenija javlja sa učestalošću od jedan odsto u opštoj populaciji u cijelom svijetu.

Tomčuk je Dnevnim novinama rekao da se ni Crna Gora ne razlikuje od ostatka svijeta, te da se procjenjuje da i u našoj zemlji od najtežeg duševnog oboljenja pati jedan odsto populacije.

Prema njegovim riječima, u našoj zemlji posljednjih godina evidentan je porast upotrebe antidepresiva, sedativa i hipnotika, koji se inače koriste za liječenje depresije i nesanice.

"Porast upotrebe ovih medikamenata prvenstveno se dovodi u vezu sa problemima savremenog življenja i nastanka stresom uslovljenih poremećaja, a što je, takođe, prisutan trend u cijelom svijetu. Prognoze Svjetske zdravstvene organizacije govore da će do 2020. godine depresij  biti druga najčešća bolest u svijetu", upozorio je dr Tomčuk. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније