Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Anja Šljivić, TVCG ]

10. 10. 2023. 08:45 >> 08:56

"IZ DRUGOG UGLA"

Sportistkinjama potrebna podrška ako se odluče da budu majke

Kada je pravo vrijeme da se sportiskinja oproba u ulozi majke, šta nakon završene karijere i koliko im država pomaže, samo su neka od pitanja na koja su odgovarale proslavljene crnogorske rukometašice i košarkašice. Na tribini "Sport iz drugog ugla" bili su i ljekari, koji su poručili koliko je ženama sa tom profesijom važna podrška države i društva ukoliko se odluče za najljepšu ulogu u životu.

Podrška. Poštovanje. Neizvjesnost i strah. Ništa od navedenog sportistu ne može zaobići na putu do slave. Još ako je sportista žena, od koje se prema nepisanom pravilu očekuje mnogo više - onda je tri puta teže. Proslavljene rukometašice Bojana Popović i Katarina Bulatović pričaju kada su osjetile da je vrijeme da s terena pređu na polje majčinstva. I kada je počela prava borba.

"U trudnoći sam bila dio lige šampiona utakmice, stresa, desio se taj momenat da sam morala iz hale da se porodim, pritisak je bio previsok, možda nijesam tu preklampsiju shvatila nešto ozbiljno. Došlo je do situacije da je sve otišlo previsoko i da beba 7 dana nije imala hrane a vazduha je bilo gotov dan, u toj situaciji je ona spašena", kazala je Bojana Popović.

"Ja sam posle sporta napravila godinu pauzu i onda sam posle godinu laganih aktivnosti ostala trudna i trudnoća je bila idealna", kazala je Katarina Bulatović.

Dva različita primjera i pokazuju, kaže ginekološkinja Selma Đurbuzović-Ramović koliko je važno da se sportistkinje zaista odmore od teških treninga tokom trudnoće.

"U početnoj trudnoći vi nećete povrijediti bebu ali ćete se pregrijavati 38.8 negativno utiče na razvoj ploda", kazala je Đurbuzović-Ramović.

I druga strana medalje je tu. Sistemski problem u kojem nesigurnost i potreba za egzistencijom dolaze do izražaja.

"Većina sportistkinja u našem regionu počne da razmišlja o trudnoći nakon 35 godine kada i kvalitet i broj jajnih ćelija počinje da opada - meni izgeda da svi treba da aktuelizujemo priču o toj pauzi0. Da im se u društvu stvori kontekst da imaju pravo i da će se vratiti ekipi, da neće primati manje plate", dodala je Đurbuzović-Ramović.

"Imamo primjer Francuske tamo se cio ugovor isplaćuje, to je zakon države i one su tamo zaštićene, imamo primjer Francuske možemo da ga prisvojimo. Možemo da uzmemo primjer Danske gdje žena prima minimalac, ne može da ostane bez ičega", dodala je Bojana Popović.

Uprkos svemu, naše "Lavice" ohrabruju djevojke koje tek sada koračaju njihovim stopama da ne odustaju ali i da ne zaborave da je školovanje važno, jer nakon rukometa i završene karijere njihova borba za opstanak se nastavlja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније