Друштво

К. Ј. [ Портал РТЦГ ]

28. 09. 2023. 17:16   >>  17:54 8

ЈАВНА ОСУДА НА УЦГ

Дрекаловић: Андријашевићу укинути звање; Андријашевић: Политички обрачун

Сенат Универзитета Црне Горе могао би покренути процедуру за одузимање звања редовног професора Живку Андријашевићу, професору Филозофског факултета, након што му је прошле седмице, на сједници тог тијела изречена јавна осуда. То је услиједило након што је утврђено да је у звање редовног професора изабран на основу већ коришћеног ауторског материјала преведеног на руски језик.

Ово је Порталу РТЦГ казао професор Филозофског факултета Владимир Дрекаловић који је поднио пријаву против Андријашевића, на основу чега је Етички одбор раније пресудио да је одговоран за кршење академске етике.

Спорна књига предата на конкурсу

Дрекаловић подсјећа да је Андријашевићу мјера “Јавна осуда са објављивањем на сједници сената Универзитета” изречена јер је на конкурс за избор у академско звање на Универзитету Црне Горе, од 21 јуна 2014. године, као дио конкурсног материјала предао и искористио, за избор у звање редовног професора, књигу Черногорская церковь 1852-1918 (издату 2011. године), превод књиге Црногорска црква 1852-1918 (издате 2008. године) коју је већ искористио за избор у претходно звање ванредног професора.

Андријашевић, са друге стране, за Портал РТЦГ тврди да је све утемељено на личним и политичким разлозима, како би га дискредитовали. Истиче да приједлог да му треба одузети звање редовног професора не чуди, јер долази од Дрекаловића.

“Став Етичког одбора да сам прекршио Етички кодекс и починио превару, утемељена је искључиво на личним и политичким разлозима, са циљем да се дискредитује мој научни рад и да се санкционише моје политичко опредјељење, односно, моја тобожња улога “идеолога ДПС-а”, поручио је Андријашевић.

Дрекаловић то одбацује и каже да је у питању “академска црногорска превара, каква до сада није идентификована у окружењу”.

“Да ли ће Црна Гора имати капацитете да направи прве кораке у борби против преварног понашања у академској сфери стручна и лаичка јавност ће имати прилику да види већ на овом случају. Увидом у правила УЦГ којим се регулишу поступци избора у звања постаје јасно да правни оквир за конкретне акције у овом случају недвосмислено постоји. Ово је добра прилика да се најширој академској, али и међународној заједници покаже да је Црна Гора рјешила да се својим институцијама бори против превара у академској сфери и да ће их безрезервно санкционисати. Да ли ће је Универзитет Црне Горе и држава искористити убрзо ћемо видјети”, поручује Дрекаловић.

Андријашевић у одговору наводи да је Дрекаловић “један од најближих сарадника бивше министарке Весне Братић те да је све друго сувишно”.

Дрекаловићеве тврдње образлаже тиме да у питању лични обрачун.

“Докази за тврдњу о личним и политичким разлозима налазе се управо у садржају пресуде, коју је донијело трочлано вијеће Етичког одбора, у саставу: Божидар Поповић, Зоран Јововић и Секуле Раичевић. А сада конкретно. У пресуди се не наводи који сам члан Правилника о избору у академска звања прекршио, када сам наводно починио превару. А знате ли зашто? Зато што Етички одбор такав члан није могао да нађе, јер ни један члан овог Правилника нијесам прекршио”, увјерен је Андријашевић.

Научни одбор дао позитивно мишљење, Етички негативно 

Истиче како би они навели члан који је прекршио, те тврди да Етички одбор није навео ни члан Етичког кодекса који је повријеђен у овом случају.

“Опет зато што нијесу могли да нађу који сам члан прекршио. Објавили су факсимил пресуде, па свако ко не вјерује нека провјери. Они говоре о нерегуларности мојег избора у звање, а да ли сам поднио регуларну документацију за избор у звање, о томе на Универзитету одлучује Научни одбор. А Научни одбор је на моју документацију дао позитивно мишљење, а то значи да у два избора у звање нијесам конкурисао са истом књигом. И то је крај приче”, поручује Андријашевић.

Дрекаловић увјерава да је у питању Андријашевићев намјерни преступ, јер је поменуту књигу “већ раније искористио на конкурсу 2009. године за избор у претходно звање ванредног професора, чиме је идентичан садржај, текст подијељен у шест глава са закључком, написан на два различита језика, предао и искористио за избор у два различита академска звања, ванредног и редовног професора УЦГ”.

“Он је идентичан резултат, написан на два различита језика, предао два пута на два различита конкурса као дио конкурсне документације како би га искористио за стицање два различита академска звања. У вријеме поменутог академског избора Андријашевић је био дио менаџмента УЦГ и обављао је функцију проректора Универзитета што предметном дјелу и пресуди даје посебну тежину. Андријашевић је био и предсједник Савјета за високо образовање, тијела које именује Влада и које је одређивало критеријуме за изборе у академска звања. Такође, био је и савјетник предсједника Црне Горе”, навео је Дрекаловић.

Андријашевић наводи да га је подржало око сто професора, те да Етички одбор сад покушава да преузме надлежност Научног одбора и ревидира одлуку Научног одбора и Сената, што је, поручује, незабиљежена пракса на било којем универзитету.

“Чланови комисије инсинуирају да сам као тадашњи проректор Универзитета извршио утицај на оне који су ме бирали у звање, односно, довео их у заблуду, иако такве моје радње нијесу утврдили неким доказом или исказом. Мој избор је тада једногласно подржало Вијеће Филозофског факултета, Научни одбор, Друштвено вијеће Сената, и на крају Сенат. Све у свему, најмање стотињак професора Универзитета. Етички одбор инсинуира да су сви они били незнавени, преварени, корумпирани, уплашени...”, испричао је Андријашевић.

Документи објављени на сајту УЦГ 

Каже да се у овом времену сваки документ о нечијем избору у звање објављује на сајту Универзитета, те да није било могуће извршити било какву превару.

“Зар мислите да таква превара не би била откривена још 2015. године, када сам изабран у звање редовног професора? А што се тиче приједлога да ми треба одузети звање редовног професора, сматрам да је такав приједлог очекиван, имајући у виду личност предлагача. Његова је жеља (и намјера) да не будем ни на Универзитету, па и још даље од тога. А предлагач је редовни професор за кога засигурно ни један ваш читалац не зна којом се науком бави или коју је књигу написао. Једино ће га на Гуглу пронаћи када неко укуца моје име. На крају, будући да сам праведно страдао због књиге објављене у иностранству, морам да се похвалим да сам професор Универзитета са највећим бројем објављених књига у иностранству (као самостални аутор) и да на основу свог укупног рада и те како заслужујем звање које имам на Универзитету”, закључује Андријашевић.

Дрекаловић, с друге стране, каже да је Андријашевић, као високи функционер Универзитета, који је руководио радом вијећа Сената, био дужан да се појачано стара о достојанству и угледу Универзитета Црне Горе, "који би се нарушавао ако би се у академска звања бирали људи на основу дјела упитног научно-истраживачког доприноса".

“Једно од основних питања које се веже за стандарде приступања ЕУ, а односи се на академску сферу јесте питање академског интегритета, плагијаризма и акадесмких превара”, закључује Дрекаловић.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари 8

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније