Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

27. 09. 2023. 16:57 >> 17:12

REAGOVANjE

Indikativno djelovanje ASP-a prema Vrhovnom sudu

Vrhovni sud Crne Gore saopštio je da je projekat rekonstrukcije njihove zgrade aktivan još od 2017. godine, te da ih kako navode, čudi pokušaj Akcije za socijalnu pravdu da ospori državne napore na unapređenju infrastrukture uz višemilionska sredstva iz fondova EU.

Iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP) saopštili su da je svega nekoliko dana prije nego što je krajem 2020. godine podnijela ostavku na mjesto dugogodišnje predsjednice Vrhovnog suda, Vesna Medenica je zaključila ugovor za izradu arhitektonskog rješenja za rekonstrukciju i adaptaciju fasade i krova zgrade Vrhovnog suda. 

Vrhovni sud Crne Gore u reagovanju navodi da imaju potrebu da ukaže na kontinuirano netačno, spekulativno i zabrinjavajuće predstavljanje javnosti određenih podataka od strane Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

“Na početku, ističemo da se rekonstrukcija zgrade od strane ove nevladine organizacije tendenciozno svrstava u kontekst rasprave o depozitu Višeg suda u Podgorici, nakon nedavnih negativnih događaja i da se jedan progresivni poduhvat uporno osporava od strane ove organizacije, čija je misija da obezbijedi socijalno pravedno društvo, prema dostupnim podacima”, poručuju iz Vrhovnog suda.

Kada su u pitanju navodi o "poklapanju početka radova" sa radovima kada je "mafija počela kopanje tunela ka depou Višeg suda", iz Vrhovnog suda navode kako ne mogu da ne primijete i javno saopšte detalje o još jednom "poklapanju".

“Naime, početkom septembra, a prije otkrivanja provale u depozitu u Višem sudu u Podgorici, a nakon toga i tunela, indikativno je da je upravo ova NVO tražila od Vrhovnog suda Crne Gore da im učini dostupnim arhitektonsko rješenje zgrade suda. Tome treba dodati i prethodne napore ove organizacije u avgustu mjesecu, da i pored našeg objašnjenja utemeljenog na propisima, i dalje insistira na tvrdnji da Vrhovni sud uništava spise predmeta, što je u potpunosti neistinito”, poručuju iz Vrhvnog suda.

Kažu i da je projekat rekonstrukcije zgrade Vrhovnog suda Crne Gore aktivan još od 2017. godine, kada je u okviru Jedinstvene liste prioritetnih infrastukturnih projekata (usvojena na sjednici Vlade od 30. juna 2017. godine), Projekat „Unaprijeđenje efikasnosti sudstva“, kojim su planirane rekonstrukcije i adaptacije zgrada Vrhovnog suda Crne Gore, Apelacionog suda, Višeg suda u Podgorici i osnovnih sudova u Podgorici, Nikšiću, Kotoru, Beranama i zgradi Osnovnog i Višeg suda u Bijelom Polju, na nacionalnom nivou prepoznat kao prioritetan u infrastrukturi, nakon čega je država Crna Gora obezbijedila sredstva iz IPA fonda.

“Ukupna ugovorena vrijednost za sve sudove iznosi 3,4 miliona eura, od čega je za objekat Vrhovnog suda ugovorena vrijednost radova 1,3 miliona eura. Obaveza Crne Gore je bila da u svom budžetu predvidi troškove za izradu projektne dokumentacije, što je Vrhovni sud i učinio. Tako je 2020. godine, a nakon prethodno sprovedenih procedura sa drugim nadležnim organima, za realizaciju povjerene investicije od 1,3 miliona eura, Vrhovni sud isplatio ukupan iznos od 7.000 eura, iz finansijskih sredstava, preostalih na kraju budžetske godine, za konsultantske usluge i izradu idejnog rješenja zgrade”, poručuju iz Vrhovnog suda.

Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji i adaptaciji, kako podsjećaju, zaključili su Uprava za kapitalne projekte i Konzorcijum LD Gradnja i drugi izvođači, dok su Ugovor o nadzoru nad radovima zaključili Uprava javnih radova i određena međunarodna korporacija.

“Dakle, Vrhovni sud Crne Gore je, u svrhe obezbjeđenja i korišćenja sredstava iz fonda EU bio aplikant (državni organ koji je kandidovao projekat u sektoru za vladavinu prava) i korisnik projekta izvođenja radova. Stoga, Vrhovni sud nije birao, niti ugovarao izvođenje radova i njihov nadzor”, poručuju iz Vrhovnog suda.

Napominju, da su svi radovi planirani u prethodnom višegodišnjem periodu i svaka aktivnost je ocijenjena dovoljno zrelom za realizaciju od strane EU, imajući u vidu snažnu potrebu za sanacijom krova i prostorija u potkrovlju objekta zbog neadekvatne konstrukcije i elektroinstalacija.

Podsjećaju da je objekat u Njegoševoj 10 izgrađen nakon II svjetskog rata i pretrpio je određene rekonstrukcije, što je nezadovoljavajuće za trenutne uslove.

“Netačna je tvrdnja da se izvode radovi na uljepšavanju zgrade, jer se Projektom prvenstveno obezbjeđuje viši stepen sigurnosti lica i imovine u svim radnim prostorijama, energetska efikasnost u pogledu sistema hlađenja/grijanja i nove fasade, poboljšani pristup osobama sa invaliditetom i bezbjedniji ulaz za pritvorena lica. Podrazumijeva se da će se novom fasadom postići i novi spoljašni izgled zgrade, koji je u skladu sa funkcijom i ulogom sudova, pogotovo najviših u sistemu sudske vlasti”, poručuju iz Vrhovnog suda.

Poručuju i da kada su u pitanju opravdane kritike u pogledu stanja u depozitu Višeg suda u Podgorici, sa kojim su načelno saglasni, ističu da je Vrhovni sud pokušavao da riješi to pitanje na drugi način, na nacionalnom nivou sa državnim organima, u čijoj je to nadležnosti.

“Tako je Vrhovni sud sproveo brojne aktivnosti u cilju izmještanja predmeta iz depozita u druge prostore, saglasno Zakonu o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću; podsticao sudove da izdvajaju određene predmete, oduzete u pravosnažno okončanim predmetima i predaju ih na uništenje nadležnim organima; a u konačnom inicirao i učestvovao u ekspertskoj misiji Evropske komisije za procjenu stanja u oblasti čuvanja i skladištenja dokaza, koja je sprovedena u aprilu mjesecu. Očekujemo izvještaj ekpertske misije, koji će predstavljati smjernice za uređenje ovog kompleksnog pitanja na sistemski i održiv način, u skladu sa najboljim standardima i praksama”, poručuju iz Vrhovnog suda i dodaju da ih čude navodi ASP-a.

“Uzimajući sve činjenice u obzir, zaista čude pokušaji jedne nevladine organizacije, koja se predstavlja borcem za socijalnu pravdu, da ospori državne napore na unapređenju infrastrukture, koju su u ovom slučaju zajedno sproveli sudska i izvršna vlast, naročito u kontekstu kapaciteta Vrhovnog suda Crne Gore, a time i države, da aplicira za sredstva u višemilionskim iznosima iz fondova EU i koristi ih za onu namjenu za koju su i pribavljena”, zaključuje se u reagovanju Vrhovnog suda.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније