Друштво

[ M.L.B. ]

27. 09. 2023. 16:57   >>  17:12

РЕАГОВАЊЕ

Индикативно дјеловање АСП-а према Врховном суду

Врховни суд Црне Горе саопштио је да је пројекат реконструкције њихове зграде активан још од 2017. године, те да их како наводе, чуди покушај Акције за социјалну правду да оспори државне напоре на унапређењу инфраструктуре уз вишемилионска средства из фондова ЕУ.

Из Акције за социјалну правду (АСП) саопштили су да је свега неколико дана прије него што је крајем 2020. године поднијела оставку на мјесто дугогодишње предсједнице Врховног суда, Весна Меденица је закључила уговор за израду архитектонског рјешења за реконструкцију и адаптацију фасаде и крова зграде Врховног суда. 

Врховни суд Црне Горе у реаговању наводи да имају потребу да укаже на континуирано нетачно, спекулативно и забрињавајуће представљање јавности одређених података од стране Акција за социјалну правду (АСП).

“На почетку, истичемо да се реконструкција зграде од стране ове невладине организације тенденциозно сврстава у контекст расправе о депозиту Вишег суда у Подгорици, након недавних негативних догађаја и да се један прогресивни подухват упорно оспорава од стране ове организације, чија је мисија да обезбиједи социјално праведно друштво, према доступним подацима”, поручују из Врховног суда.

Када су у питању наводи о "поклапању почетка радова" са радовима када је "мафија почела копање тунела ка депоу Вишег суда", из Врховног суда наводе како не могу да не примијете и јавно саопште детаље о још једном "поклапању".

“Наиме, почетком септембра, а прије откривања провале у депозиту у Вишем суду у Подгорици, а након тога и тунела, индикативно је да је управо ова НВО тражила од Врховног суда Црне Горе да им учини доступним архитектонско рјешење зграде суда. Томе треба додати и претходне напоре ове организације у августу мјесецу, да и поред нашег објашњења утемељеног на прописима, и даље инсистира на тврдњи да Врховни суд уништава списе предмета, што је у потпуности неистинито”, поручују из Врхвног суда.

Кажу и да је пројекат реконструкције зграде Врховног суда Црне Горе активан још од 2017. године, када је у оквиру Јединствене листе приоритетних инфрастуктурних пројеката (усвојена на сједници Владе од 30. јуна 2017. године), Пројекат „Унапријеђење ефикасности судства“, којим су планиране реконструкције и адаптације зграда Врховног суда Црне Горе, Апелационог суда, Вишег суда у Подгорици и основних судова у Подгорици, Никшићу, Котору, Беранама и згради Основног и Вишег суда у Бијелом Пољу, на националном нивоу препознат као приоритетан у инфраструктури, након чега је држава Црна Гора обезбиједила средства из ИПА фонда.

“Укупна уговорена вриједност за све судове износи 3,4 милиона еура, од чега је за објекат Врховног суда уговорена вриједност радова 1,3 милиона еура. Обавеза Црне Горе је била да у свом буџету предвиди трошкове за израду пројектне документације, што је Врховни суд и учинио. Тако је 2020. године, а након претходно спроведених процедура са другим надлежним органима, за реализацију повјерене инвестиције од 1,3 милиона еура, Врховни суд исплатио укупан износ од 7.000 еура, из финансијских средстава, преосталих на крају буџетске године, за консултантске услуге и израду идејног рјешења зграде”, поручују из Врховног суда.

Уговор о извођењу радова на реконструкцији и адаптацији, како подсјећају, закључили су Управа за капиталне пројекте и Конзорцијум ЛД Градња и други извођачи, док су Уговор о надзору над радовима закључили Управа јавних радова и одређена међународна корпорација.

“Дакле, Врховни суд Црне Горе је, у сврхе обезбјеђења и коришћења средстава из фонда ЕУ био апликант (државни орган који је кандидовао пројекат у сектору за владавину права) и корисник пројекта извођења радова. Стога, Врховни суд није бирао, нити уговарао извођење радова и њихов надзор”, поручују из Врховног суда.

Напомињу, да су сви радови планирани у претходном вишегодишњем периоду и свака активност је оцијењена довољно зрелом за реализацију од стране ЕУ, имајући у виду снажну потребу за санацијом крова и просторија у поткровљу објекта због неадекватне конструкције и електроинсталација.

Подсјећају да је објекат у Његошевој 10 изграђен након II свјетског рата и претрпио је одређене реконструкције, што је незадовољавајуће за тренутне услове.

“Нетачна је тврдња да се изводе радови на уљепшавању зграде, јер се Пројектом првенствено обезбјеђује виши степен сигурности лица и имовине у свим радним просторијама, енергетска ефикасност у погледу система хлађења/гријања и нове фасаде, побољшани приступ особама са инвалидитетом и безбједнији улаз за притворена лица. Подразумијева се да ће се новом фасадом постићи и нови спољашни изглед зграде, који је у складу са функцијом и улогом судова, поготово највиших у систему судске власти”, поручују из Врховног суда.

Поручују и да када су у питању оправдане критике у погледу стања у депозиту Вишег суда у Подгорици, са којим су начелно сагласни, истичу да је Врховни суд покушавао да ријеши то питање на други начин, на националном нивоу са државним органима, у чијој је то надлежности.

“Тако је Врховни суд спровео бројне активности у циљу измјештања предмета из депозита у друге просторе, сагласно Закону о одузимању имовинске користи стечене криминалном дјелатношћу; подстицао судове да издвајају одређене предмете, одузете у правоснажно окончаним предметима и предају их на уништење надлежним органима; а у коначном иницирао и учествовао у експертској мисији Европске комисије за процјену стања у области чувања и складиштења доказа, која је спроведена у априлу мјесецу. Очекујемо извјештај екпертске мисије, који ће представљати смјернице за уређење овог комплексног питања на системски и одржив начин, у складу са најбољим стандардима и праксама”, поручују из Врховног суда и додају да их чуде наводи АСП-а.

“Узимајући све чињенице у обзир, заиста чуде покушаји једне невладине организације, која се представља борцем за социјалну правду, да оспори државне напоре на унапређењу инфраструктуре, коју су у овом случају заједно спровели судска и извршна власт, нарочито у контексту капацитета Врховног суда Црне Горе, а тиме и државе, да аплицира за средства у вишемилионским износима из фондова ЕУ и користи их за ону намјену за коју су и прибављена”, закључује се у реаговању Врховног суда.

 

Пратите нас на

Коментари 0

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније