Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

К. Јанковић

15. 09. 2023. 06:55 >> 06:55

IZ AGENCIJE ZA PORTAL

Koncentracija polena ambrozije najveća u Podgorici

Najveća koncentracija polena ambrozije registrovana je u Podgorici i ona je u avgusta, tokom pet dana prelazila granične vrijednosti koje mogu izazvati polensku rekciju, rečeno je Portalu RTCG iz Agencije za zaštitu životne sredine. Tokom ovog mjeseca, stručnjaci očekuju porast koncentracije tog sezonskog alergena.

Mjerenje vrijednosti koncentracije polenovog zrna ambrozije na mjernim stanicama u Podgorici, Baru i Mojkovcu radi Agencija za zaštitu životne sredine. Stanice u Nikšiću i Tivtu nijesu u funkciji.

“Prema rezultatima dosadašnjih mjerenja vrijednosti koncentracije polenovog zrna ambrozije na mjernim stanicama u Podgorici, Baru i Mojkovcu, najveća koncentracija polena ambrozije registrovana je u Podgorici. Tokom avgusta u Podgorici, pet dana su vrijednosti koncentracije polena ambrozije prelazile granične vrijednosti koje mogu izazvati polensku reakciju. U Baru i Mojkovcu taj broj dana je bio nešto manji - tokom dana koncentracija polena bila je iznad graničnih vrijednosti” , precizirali su iz Agencije.

Ističu da su ove vrijednosti koncentracije polena ambrozije za sve tri grada nešto veće nego što je u registrovano ranijih godina.

Govoreći o septembru, oni pojašnjavaju da je to mjesec kada ambrozija dostiže svoj maksimum te da se očekuje porast koncentracije kod ove vrste.

“Međutim, upoređujući sa ranijim rezultatima za ovaj mjesec, ne očekuje se značajan porast koncentracije polenovog zrna ambrozije. Početak mjeseca, prema dosadašnjim rezultatima mjerenja, vrijednosti koncentracija, dnevne vrijednosti koncentracija polena ambrozije su niske, nisu prelazile granične vrijednosti koje bi mogle izazvati polenske reakcije, na svim mjernim stanicama”, ističu u odgovorima.

Prevencija kod osjetljivih na polen

Stručnjaci koji rade u Agenciji, za prevenciju polenskih alergija preporučuju da se izbjegava odlazak u prirodu za vrijeme sunčanog i vjetrovitog vremena, te da za takve izlete treba izabrati dan nakon kiše.

“Jer su tada koncentracije polena u vazduhu najniže. Nakon boravka na otvorenom prostoru pri povratku kući treba oprati ruke, istuširati se, oprati kosu i presvući odjeću. Veš nesušiti u dvorištu i na terasi u periodu kada su najveće koncentracije jer mokar veš sakuplja polen”, navode iz Agencije.

Krevet treba prekriti i zatvoriti prozore u vrijeme najveće koncentracije polena.

“Preporuka je nositi sunčane naočare i šešire tokom dana, četkati i prati kućne ljubimce, jer oni takođe skupljaju polen. Treba boraviti u zatvorenim i klimatizovanim prostorijama i redovno uređivati svoje okućnice i travnjake”, navode iz Agencije.

Stručnjaci predlažu da se izbjegava šetnja pored i kroz mjesta koja su obrasla sa korovom, ali i da oni koji su osjetljivi na polen ambrozije imaju kontakt sa ljekarima alergolozima.

Ambrozija je jako alergena biljka, čija se zrna lijepe po zidovima disajnih puteva, što izaziva kašalj.

Niče krajem aprila, a počinje da cvjeta od sredine jula do septembra, sa najvećom produkcijom polena u avgustu i septembru. Jedna biljka ambrozije može da produkuje više od milijardu polenovih zrna koji se uz pomoć vjetra mogu raspršiti na površini od više kvadratnih kilometara.

Simptomi preosjetljivosti na ambroziju se manifestuju i kijanjem, peckanjem i suzenjem očiju, zapušenošću i obilnim curenjem iz nosa koje može da traje tokom čitave sezone.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније