Друштво

Mina

22. 08. 2023. 09:01   >>  09:05 1

УМХЦГ

Преко пописа до бољих политика за ОСИ

Наредна Влада и све институције система податке из пописа становништва треба да искористе за адекватније планирање и развој јавних политика у области инвалидитета, поручили су из Удружења младих са хендикепом (УМХЦГ).

Из те невладине организације (НВО) саопштили су да би податке самим тим требало искористити за адекватније спровођење, односно измјене и допуне политика и креирање мјера у циљу адекватнијих гаранција свих људских права особа с инвалидитетом, укључујући и право на адекватан стандард живота.

То је, како су навели, уосталом и обавеза Црне Горе још од 2009. године, када је ратификовала Конвенцију Уједињених нација (УН) о правима особа с инвалидитетом.

Они су додали да је и Комитет УН о правима особа с инвалидитетом у току Контруктивног дијалога одржаног у августу 2017. године поставио питања о примјени Листе Вашингтонских питања.

„Наведену обавезу Црна Гора није никада испунила, односно не прати је приликом планирања, припреме, спровођења и праћења спровођења јавних политика“, каже се у саопштењу.

Наводи се да је држава податке добијене пописом из 2011. године само користила као статистички исказ особа с инвалидитетом, без дубљих анализа, истраживања и прикупљања података које је обавезна радити.

Из УМХЦГ су рекли да то потврђује и чињеница да је Влада тек недавно приступила припреми Закона о јединственом вјештаћењу инвалидитета, али је усвајање и тог акта одложила у односу на првобитни план, без икаквих консултација с репрезентативним организацијама особа с инвалидитететом.

Из те НВО су навели да су, на основу раније успостављене сарадње која траје дужи низ година, а на позив Управе за статистику, у мају доставили сугестије и коментаре у циљу прецизнијег и потпунијег дефинисања питања у упитнику за пописиваче.

„Сугестије се односе на прецизније и потпуније дефинисање питања која се односе на инвалидитет и прикупљање података о инвалидитету (оштећење + баријере + потребна подршка), као и на сегмент објеката за становање у којима живе особе с инвалидитетом у циљу информација о приступачности тих објеката, што је још једна законска обавеза“, каже се у саопштењу.

Међутим, како се наводи, небројени су примјери да стамбени објекти, укључујући и зграде са више од четири спрата, немају адекватан приступ за особе с инвалидитетом, нити приступачне станове.

Из УМХЦГ су подсјетили да је право на стан основно људско право, а право на приступачан стан је, самим тим, људско право особа с инвалидитетом и уколико није обезбијеђено држава крши Конвенцију УН-а о правима особа с инвалидитетом.

„Тако се у Општем коментару Комитета, број 5 о праву на самостални живот и укљученост у заједницу, у параграфу 46 наводи: Државе потписнице имају обавезу да без одлагања елиминишу дискриминацију особа с инвалидитетом, како појединаца, тако и група, и да им гарантују једнако право на самостални живот и учешће у заједници“, каже се у саопштењу.

Како се наводи, тиме се од држава потписница захтијева да опозову, или реформишу политике, законе и праксе које особама с инвалидитетом онемогућавају да одаберу сопствено мјесто боравка, или им ускраћују расположивост приуштивог и приступачног простора за становање, изнајмљивање смјештаја, или коришћење основних општих сервиса, инфраструктуре неопходне за њихову самосталност.

„Једино што је Црна Гора урадила у дијелу те обавезе односи се на чињеницу да Закон о одржавању стамбених зграда дефинише да у случају извођења радова на стамбеној згради којима се обезбјеђује несметан приступ, кретање, боравак и рад лица смањене покретљивости и лица са инвалидитетом није потребна сагласност етажних власника“, рекли су из УМХЦГ.

Међутим, како су навели, мора се прописати и јасна обавеза локалних самоуправа да обезбиједе у пракси право на приступачан стан особама с инвалидитетом, финансијском подршком, или другим мјерама и политикама.

Према њиховим ријечима, све наведено указује на неоподност озбиљних реформских активности у области права особа с инвалидитетом, у којима се, како су оцијенили, већ дужи временски период дешава потпуна стагнација или и назадовање.

Из УМХЦГ су захвалили Управи за статистику на досадашњој сарадњи, наводећи да очекују да буду укључени у току обука пописивача, како би они на адекватан начин током теренског рада прикупљали податке о особама с инвалидитетом.

„Уједно, охрабрујемо све особе с инвалидитетом и чланове њихових породица да вјеродостојно одговоре на питања о инвалидитету, јер то може имати само користи, не само за популацију особа с инвалидитетом, које су примарне, већ и за цијело црногорско друштво“, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на

Коментари 1

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније