Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 08. 2023. 20:40 >> 20:40
9

FEJZIĆ PORUČIO

“U Belgiji se može poštovati različitost u ovoj Crnoj Gori valjda ne”

Bošnjačka stranka i Liberalna partija pozvali su nadležne organe, policiju i tužilaštvo, da ispitaju sve okolnosti događaja na plaži Utjeha u Opštini Bar, kada je zakupac plaže otjerao maloljetnicu i njenu porodicu sa zbog kupaćeg kostima s hidžabom. Peagovao je i reis Islamske zajednice Rifat Fejzić.

“Lično poznajem porodicu Agović, koja je imala neprijatnosti na plaži u Baru. Valjda je u "oslobođenoj" Crnoj Gori legalno i legitimno mrziti muslimane. U Belgiji se može živjeti i poštovati različitost u ovoj Crnoj Gori valjda ne. Vlado Crne Gore jeste li na pravom putu?”, pita Fejzić na Tviteru.

BS: Diskriminacije po vjerskoj osnovi neprihvatljiva

Bošnjačka stranka pozvala je nadležne organe, policiju i tužilaštvo, da ispitaju sve okolnosti događaja koji se desio na plaži Utjeha u Opštini Bar, gdje se, kako pokazuje snimak koji se širi društvenim mrežama, vidi kako kažu u BS, apsolutno neprihvatljivo i diskriminatorsko ponašanje prema jednoj osobi, motivisano, njenom vjerskom pripadnošću.

“Ustavom i zakonima u Crnoj Gori jamče se i štite ljudska prava i slobode i zabranjuje svaki vid posredne i neposredne diskriminacije po bilo kom osnovu, pa i po osnovu vjerske pripadnosti ili bilo koje vrste oblačenja koja predstavlja stvar ličnog izbora, stilskog ili vjerskog svjetonazora, te niko ne može biti diskriminiran ili stigmatiziran po tom osnovu”, poručuju iz BS.

Navode da je ponašanje osobe sa video snimka protivno Ustavu i zakonima Crne Gore.

“Država Crna Gora mora biti oaza slobode za sve njene građane i goste, bez obzira na bilo kakvu razliku ili lično svojstvo i državni organi moraju na proaktivan način djelovati u pravcu zaštite prava i sloboda koja se jamče Ustavom i zakonima. Pozivamo tužilaštvo i policiju da hitno ispitaju sve okolnosti događaja sa video snimka, da utvrde ima li u ponašanju osobe sa video snimka elementa nekog krivičnog djela ili prekršaja, i da, u skladu sa utvrđenim, preduzmu adekvatne mjere prema eventualnim počiniocima krivičnog djela ili prekršaja i o tome obavijeste javnost”, navodi se u saopštenju OO Bošnjačke stranke Bar.

Reagovala je i potpresjednica LP Jelena Marković koja kaže da je za ovakva dešavanja odgovorna Vada Dritana Abazovića i onih koji uz njega vladaju.

“Oni su stvorili ovakvu atmosferu i gaje mržnju prema svemu što nije srpsko. Rekla sam i sada kažem da su to opasne stvari koje se dozvoljavaju u zadnje tri godine i stvara se anarhija. Ovakva atmosfera ne može biti nikako dobra za sve nas. Stalno govoreći da su Srbi ugroženi koji takvu propagandu koriste za vršenje pritiska na Crnogorce i manjinske narode i time najdirektije ruše pravni poredak u Crnoj Gori. Kada sagledamo sta se dešava u Šavniku i Andrijevici onda je slika potpuna”, poručila je Marković.

Poziva VDT da hitno preduzmu mjere i radnje prema ovima koji, kako kaže, ugrožavaju multietnički sklad u Crnoj Gori.

“Takođe ponovo pozivam međunarodnu zajednicu pogotovo države Kvinte da konačno reaguju, jer ipak smo mi članice NATO-a”, poručila je Marković.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније