Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 03. 2014. 18:24 >> 18:27

INTELEKTUALNA SVOJINA

Pejović: Uskoro otvaranje poglavlja 7

Crna Gora uskoro očekuje otvaranje pregovaračkog poglavlja sedam koje se odnosi na pravo intelektualne svojine, rekao je glavni pregovarač sa Evropskom unijom Aleksandar Andrija Pejović na današnjoj javnoj debati.

„Ono što nas očekuje svakako su izmjene i dopune pet zakona u programu pristupanja Crne Gore. To su zakoni autorskim i srodnim pravima, patentima, žigu, pravnoj zaštiti idustrijskog dizajna i zaštiti topografije“, rekao je Pejović, prenosi Pobjeda na svom portalu.

Crna Gora će od Velike Britanije, kako je ocijenio, dobiti najbolja iskustva kako treba raditi kada je ova oblast u pitanju.

„Siguran sam da ćemo kroz taj tvining bolje odraditi pripreme kako bismo zatvorili poglavlje sedam“, naveo je Pejović.

A kada je riječ o našem zakonodavstvu iz ove oblasti ono je već, kako je naveo ambasador Ujedinjenog kraljevstva u Podgorici Jan Viting, usklađeno sa evropskim direktivama.

„Intelektualna svojina je pokretač ekonomskog rasta. Pojam intelekta i svojine veoma je važan, a autorsko pravo je bitan dio mehanizma za koji izumitelji mogu da naprave nešto i dobiju novac za svoj rad“, objasnio je ambasador Viting.

Pregovarač za poglavlje sedam, Vladimir Savković, ističe da Crna Gora najvjerovatnije neće imati nikakvih mjerila za otvaranje tog poglavlja. Jedan od ključnih izazova u tom procesu biće, kako je naveo, povećanje efikasnosti državne administracije i svih institucija koje su zadužene za unapređenje i zaštitu prava iz oblasti intelektualne svojine.

„Povećanje stepena efikasnosti njihove međusobne koordinacje svakako će dovesti do većeg kvaliteta usluge, što će uticati na povećane kvaliteta života građana u Crnoj Gori“, smatra Savković.

Šef Radne grupe za ovu oblast i direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Novak Adžić ocijenio je da je najveći dio obaveza za otvaranje poglavlja sedam već odrađen, a da su potrebne izmjene i dopune zakona više kozmetičkog karaktera.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније