Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. Jaнковић

13. 06. 2023. 06:47 >> 06:50
5

KAKO U SVIJETU SANKCIONIŠU

U Francuskoj se varanje na ispitu može kazniti i zatvorom  

Crna Gora je jedna od rijetkih zemalja bez jasno razrađene piramide odgovornosti kada su u pitanju nedozvoljena ponašanja i propusti pri realizaciji maturskih ispita, no ipak, scenario koji nas je zadesio - da su maturanti prvo ocijenjeni nulom, a zatim navećom ocjenom - naišao je na osudu javnosti. I javnost je poslala jasnu poruku - da se tome mora stati na put jer je to ispit provjere znanja ali i zrelosti, prihvatanja moralnih normi. Trebalo bi da se ugledamo na Francusku koja za ovakav prestup predviđa i do tri godine zatvora.

Ispitni centar Crne Gore ponovo je objavio preliminarne rezultate testa iz maternjeg jezika za maturante, koji pokazuju da su pojedini đaci koji su na prethodnom zbog prepisivanja dobili nulu bodova, sada prikupili dovoljno poena čak za petice. Svi su položili, pa se postavlja pitanje da li je iko razmišljao o djeci koja nijesu prepisivala i kakva se poruka šalje ovim postupkom.

Profesorica u Gimnaziji “Slobodan Škerović” Aleksandrina Vujačić, za Portal RTCG kazala je da se u Crnoj Gori jedina precizirana sankcija odnosi na to da kandidat za kojeg se utvrdi da je prepisivao ili dao drugome da prepiše izgubio pravo polaganja maturskog ispita u tom roku.

Smatra da kazne nijesu dovoljno stroge i da je dosadašnja praksa relativizovala čak i predviđenu sankciju, i da smo zbog toga tu gdje smo.

“Uzrocima se možemo baviti ili „baviti“. Do nas je. Ako se zaista budemo bavili, tada ne moramo izmišljati toplu vodu. Dovoljno je da pogledamo kako to izgleda u društvima u okviru kojih prosvjetni sistem stoji na pijedastalu, a učinci na akademskom polju predstavljaju uzore, kako na polju humanističkih nauka, tako i na polju prirodnih i tehničkih nauka”, kazala je Vujačić.

Kazne u zemljama svijeta rigoroznije 

Govoreći o razvijenim i zemljama koje su daleko ispred nas, u svakom pogledu, ona je pomenula Sloveniju koja ima skoro iste sankcije kao Crna Gora, uz jednu bitnu izmjenu.

“”Sitna” razlika je u tome što Slovenija svoje zakone sprovodi, pa se skandal, poput ovog našeg, tamo ne može ni zamisliti, a kamoli desiti. Ako bi se kakvim slučajem i desio, poznajući prilike u toj zemlji, znam da bi ostavku podnijela cijela Vlada, a ne samo ministar prosvjete”, navela je Vujačić.

Ona je analizirala kako bi u Slovačkoj đaci bili kažnjeni ukoliko bi se desilo da prepisuju na maturskom ispitu tako što bi za ponavljanje ispita čekali narednu školsku godinu.

“Republika Irska ima Državno ispitno povjereništvo, koje razmatra svaki slučaj zasebno i, u odnosu na težinu prekršaja, određuje i sankcije. Sankcije idu od poništavanja ispita u tom roku, preko zabrane polaganja ispita na određen rok, pa sve do zabrane pristupa državnim ispitima”, ispričala je Vujačić.

Na Kipru se, kada se dokaže prepisivanje na jednom ispitu, poništavaju i svi ostali, a sljedeće polaganje je tek naredne godine.

Najradikalniji pristup sankcionisanju ovakve vrste prestupa je u Francuskoj, kaže naša sagovornica, i navodi da se kreće od petogodišnje zabrane i polaganja i upisa u državne obrazovne ustanove, pa sve do kazni zatvora u trajanju do tri godine.

“Da bismo razumjeli suštinu potrebe za tako drakonskim kaznama, ali i sve njihove benefite, dovoljno je da znamo da Francuska akademija nauka ima samo 40 članova, da se članstvo u toj organizaciji smatra najvećom čašću koja se može steći, da francuski akademici za to članstvo ne primaju nikakvu finansijsku nadoknadu i da je Francuska dala 54 nobelovca iz svih sfera nauke i umjetnosti. Ne moramo biti Francuska, ali možemo biti Slovenija. I, ne, nijesu samo maturanti krivi, čak ponajmanje”, zaključuje Vujačić.

Protest - jer je "dobro zazvečalo"

Predsjednica Nevladinog udruženja Prosvjetna zajednica Crne Gore Olivera Leković, predložila je prošle sedmice da izađu na protest oni koji negoduju zbog poslednjih rezultata eksterne mature iz maternjeg jezika .

Za Portal RTCG je tada rekla da su im se već javile neke ustanove, organizacije ali i pojedinci.

Ko želi da ih podrži možem da se javi Prosvjetnoj zajednici.

Ona je u objavi navela da smo pali na dno i da je dobro zazvečalo.

Kaže da neće da vrijeđaju i urlaju već da traže da se poništi odluka “druge nestručne komisije za ocjenjivanje koja je radila po nalogu, a ne po ključu i etici”.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније