Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

08. 06. 2023. 15:45   >>  15:55

PODACI INSTITUTA ZA BIOLOGIJU MORA

Voda na 85 odsto kupališta odličnog kvaliteta

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 109 lokacija, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 31. maja do 5. juna ove godine, pokazali su da je na 85,3% lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 5,5% lokacija dobrog, dok je na 9,2% lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta. Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

Kako navode u saopštenju Instituta, u opštini Ulcinj, kvalitet morske vode realizuje se na 18 lokacija i na svim lokacijama voda je bila odličnog kvaliteta. Od ukupno 15 lokacija u opštini Bar, na njih 11 voda je bila odličnog kvaliteta, na jednoj dobrog, dok je na tri lokacije voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta. Kada je u pitanju opština Budva, Program se realizuje na 32 lokacije, i na svim lokacijama voda je bila odličnog kvaliteta.

"U Bokokotorskom zalivu, u opštini Tivat, od ukupno devet lokacija voda je bila odličnog kvaliteta na njih šest, dobrog na jednoj, a zadovoljavajućeg na dvije. Analize su pokazale da je u Kotoru na 10 lokacija voda bila odličnog, na dvije lokacije dobrog, te na preostale dvije zadovoljavajućeg kvaliteta. U Herceg Novom uzorkovana je voda na ukupno 21 lokaciji, od čega
je na njih 16 ona bila odličnog, na dvije dobrog, a na tri zadovoljavajućeg kvaliteta", napominju u Institutu.

Programom za 2023. godinu predviđen je monitoring kvaliteta morske vode na ukupno 110 lokacija duž crnogorskog primorja od maja do oktobra.

"Radi kvalitetnije prezentacije i dostupnosti podataka o kvalitetu morske vode, temperaturi mora, temperaturi vazduha i salinitetu za svako pojedinačno kupalište, Javno preduzeće je izradilo i već duži niz godina koristi softverski aplikativni sistem za obradu i prezentaciju podataka, kojem se može pristupiti putem Interneta. Aplikacija se nalazi na veb stranici Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom www.morskodobro.me i dostupna je na crnogorskom i engleskom jeziku. Takođe, aplikacija je rađena prema najnovijim stanardima, te je prilagođena za prikazivanje podataka na svim modelima računara, laptopova, tableta i mobilnih telefona", navode u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније