Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 06. 2023. 06:45 >> 06:45

MILOVAN ŽIVKOVIĆ

"Studentska razmjena ključna za dobre rezultate"

Prostorni kapaciteti Visoke medicinske škole (VMŠ) u Beranama su sasvim zadovoljavajući, ali uvijek može bolje, kazao je u emisiji "Mreža" na TVCG doktor Milovan Živković. Kazao je da nemaju odjeljenje za HIV infekciju i sidu, ali da sve nedostatke pokušavaju da riješe organizovanjem studentskih razmjena.

"Visoka medicinska škola u Beranama osnovana je 2005-2006 godine, kad je upisano prvih 50 studenata, i ove godine slavi punoljetstvo. Za to vrijeme završilo je 587 visokoškolaca na osnovnim studijama, 200 studenata na specijalističkim studijama i već druga godina kako upisujemo master studije, upisalo je ukupno 30 studenata, tako da do današnjeg dana nemamo magistara koji su magistrirali u Beranama", kazao je Živković.

Naveo je da danas može slobodno da kaže da nema nijedne klinike, bolnice ili Doma zdravlja u kojem nema zaposlenih koji su završili Medicinsku visoku školu, te da ona predstavlja važnu kariku u sistemu zdravstva Crne Gore.

"Što se tiče prostornih kapaciteta, 2019. godine osnovan je studentski centar i možemo reći da imamo zadovoljavajuće prostorne kapacitete, savremen studentski dom, dva amfiteatra, pet učionica, tri dobro opremljena kabineta gdje mogu da se drže vježbe, dakle, sigurno ima mjesta da se obavi praksa", kazao je Živković.

Istakao je da su ti prostorni kapaciteti sasvim zadovoljavajući, ali da, kako je kazao, naravno uvijek može više i bolje.

"Profesori dolaze iz Kliničkog centra, ali imamo i doktore nauka iz okruženja, Plava, Bijelog Polja. Posebno bih se zahvalio kolegama koji su rodom iz Berana ali i kolegama iz Kliničkog centra, tako da vježbe i predavanja obavljaju eminentni ljudi iz crnogorskog zdravstva", naveo je Živković.

Kazao je da u Beranama nema patologije.

"Konkretno, ja vodim predmet infektivne bolesti, mi nemamo odjeljenje za HIV infekciju i sidu. Konkretan susret sa pacijentima, uzimanje anamneze, uzimanje laboratorijskih analiza i terapije je takođe ono što student treba da osjeti", kazao je Živković.

Istakao je da pokušavaju to da nadoknade na druge načine, te da imaju aktivnu studentsku razmjenu kako bi studenti uspjeli da se usavršavaju i unapređuju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније