Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

ртцг.ме [ bar.info ]

04. 06. 2023. 11:55 >> 11:56
2

JUČE U BARU

Održana tradicionalna svenarodna litija

Tradicionalna, masovna svenarodna litija u slavu Svetog Jovana Vladimira, zaštitnika grada Bara, održana je sinoć. Predvodio je mitropolit crnogorsko–primorski Joanikije.

Kako prenosi Portal Bar.info u litiji je bilo mnogobrojno sveštenstvo i veliki broj pravoslavnih vjernika grada pod Rumijom.

Litija se svake godine organizuje uoči Trojičindana, koji će Pravoslavna crkvena opština Bar obilježiti na Rumiji.

Sinoć u 21 sat organizovan je odlazak u Mikuliće gdje se u crkvi Svetog Nikole u 22 sata služila Večernja služba. Praznično bdjenje održano je u 23 sata u manastiru Svetog Sergeja Radonješkog u Velikim Mikulićima.

Od crkve Svetog Nikole u Mikulićima do crkve Svete Trojice na vrhu Rumije litija je krenula u jedan sat poslije ponoći.

U dva sata poslije ponoći održana je liturgija u manastiru Svetog Sergeja Radonješkoskog, a u pet sati u crkvi Svete Trojice na Rumiji.

Programom obilježavanja Trojčindanskih svečanosti danas u 11 sati predviđeno je osveštavanje vode na Pitomom potoku u Mikulićima, potom u 12 sati parastos na groblju kod crkve u Mikulićima, a zatim i litija oko crkve.

Duhovno večernje u manastiru Svetog Sergeja Radonješkog održaće se u 14 sati.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније