Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

29. 05. 2023. 11:38   >>  11:40

KOLAŠIN

Podizanje većeg stepena rodne ravnospravnosti u medijima od velike važnosti za društvo

Postizanje većeg stepena rodne ravnopravnosti u medijskoj sferi u budućem periodu jako je značajno, zbog čega su LGBT Forum Progresa i LGBTIQ Socijalni Centar organiziovali dvodnevni trening u Kolašinu za predstavnike medija, kako bi doprinijeli boljem izvještavanju.

Bilo je riječi o rodnim stereotipima, predrasudama i diskriminaciji na osnovu pola i roda u profesionalnom radu.

“Fokus treninga je bio na razvijanju znanja novinarki i novinara za senzibilnije izvještavanje, promjenu diskriminacionih obrazaca i stereotipa o rodnim ulogama, zaustavljanju govora mržnje prema ženama na medijskim portalima i društvenim mrežama i promovisanju principa rodne ravnopravnosti u društvu”, navodi se u saopštenju LGBT Forum Progres.

Tokom prvog dana treninga, magistarka nauke o književnosti, Ksenija Rakočević sa Filološkog fakulteta UCG, učesnicama i učesnicima je predstavila osnovne koncepte pola, roda i rodne ravnopravnosti, te ih upoznala sa najčešćim rodnim stereotipima i predrasudama i njihovim uticajem na društvo.

“Otvorena je sadržajna diskusija o diskriminaciji na osnovu pola i roda u profesionalnom radu, gdje su same učesnice i učesnici dali veliki doprinos na osnovu svog višegodišnjeg iskustva, navodeći primjere iz svakodnevnog profesionalnog djelovanja”, navode u saopštenju.
 
Drugi dan treninga, koji je vodio Milan Žugić, glavni i odgovorni urednik Agencije MINA, bio je posvećen prisustvu rodnih stereotipa i predrasuda u profesionalnom radu.

“Napravljen je i pregled različitih sukoba profesionalne i privatne sfere i važnosti podizanja svijesti novinarki i novinara o rodnim pitanjima, predrasudama i diskriminaciji. U posljednjem dijelu treninga, pristupljeno je razvijanju strategija za izbjegavanje rodnih stereotipa i predrasuda u profesionalnom radu”, piše u saopštenju.
 
Trening je realizovan u Kolašinu, 27. i 28. maja, uz prisustvo značajnog broja predstavnica i predstavnika sljedećih medija: Radio Televizija Crne Gore, Vijesti, Dnevne novine Dan, Pobjeda, Radio Berane, Radio Adriatic, Portal Espona, kao i nezavisnih novinarki i novinara.
 
Ova aktivnost se realizuje u okviru projekta „Jačanje uloge medija u borbi za rodnu ravnopravnost u Crnoj Gori“ koji zajednički sprovode LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar, uz podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.
 
 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније