Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

25. 05. 2023. 16:32 >> 16:54
2

HERCEG NOVI

Šćekić obećao da će osnažiti kadar i obnoviti opremu u bolnici Meljine

Kroz osnaživanje kadra i nabavku nove opreme, cilj je da bolnica Meljine počne samostalno da radi, poručio je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić prilikom današnje radne posjete toj zdravstvenoj ustanovi.

Očekuje da u narednih godinu i po, do dvije, podignu nivo usluga i da privuku ljekare da rade u bolnici Meljine.

“Do tada moramo imati podršku kotorske bolnice. Kada se steknu uslovi da bolnica pruža sve usluge imaćemo samostalnu bolnicu, kazao je Šćekić.

Naveo je da je jedino moguće rješenje koje su imali da tu bolnicu uvedu u sistem javnog zdravstva bilo da ona radi u okviru OB Kotor.

“Tek kada budu stvoreni uslovi da na svakom odjeljenju imamo punu uslugu možemo govoriti o osamostaljenju bolnice”, kazao je Šćekić.

Dragulj koji se ne smije prepustiti

Ocijenio je Crna Gora u Meljinama ima pravi dragulj te da je nevjerovatno da je neko mogao „da to blago prepusti,  da dođe do neuspjele privatizacije i do stečaja i da ostave građane bez zdravstvene zaštite“.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da je do danas zaposleno 120 ljudi.

“Neko je htio da plasira netačnu informaciju o otkazima. Kada je zdravstveni sistem  prepoznao da se gasi jedan dragulj i kada smo vidjeli da građani ostaju bez zdravstvene zaštite dali smo sve od sebe da bolnicu vratimo u siistem i da zaposlene iz jedne privatne zdravstvene ustanove zaposlimo na zakonit način”, kazao je Šćekić i dodao da će širenjem kapaciteta bolnice povećavati i broj zaposlenih.

Prema riječima dr Gorana Komatine, prelazak bolnice Meljine u sistem javnog zdravlja je istorijski trenutak za ovu medicinsku ustanovu.

“Svi su raspoloženi, hoće da rade i nema problema što se toga tiče, izdržaćemo, ali polako, korak po korak. Nešto što je uništavano toliko, ne može se vratiti preko noći. Ali mislim da smo ulaskom u sistem javnog zdravlja dobili nešto sjajno. I bez kotorske bolnice, zakonski ne bi ni mogli to, jer smo bili u stečaju, u stvari bili smo nigdje” naglasio je on.

Direktor Fonda za zdravsteno osiguranje, dr Vuk Kadić informisao je da je od početka funkcionisanja u okviru sistema javnog zdravlja u bolnicu Meljine uloženo blizu četiri miliona eura.

“Morali smo da napravimo detaljan plan sredstava, finansijski plan. Samo 650 000  eura je opredjeljeno za ljekove i medicinska sredstva, 2,4 miliona ide na bruto plate zaposlenih u bolnici Meljine. To su sve značajna sredstva, koja je država morala da obezbjedi i Fond da nađe načina da građani Herceg Novog dobiju bolnicu u svojoj opštini i zaposleni ono što zaslužuju”,naveo je on.

U obilasku Bolnice Meljine sa ministrom Dragoslavom Šćekićem i direktorom Fonda dr Vukom Kadićem bio je i direktor OB Kotor dr Davor Kumburović.

Vlada neće dozvoliti da Institut “Simo Milošević” propadne

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kazao je da Vlada neće dozvoliti da Institut “Simo Milošević” propadne i da daju sve od sebe da se ta ustanova sačuva.

“Već sutra će na Vladi biti riječi o pozajmici Institutu. Ne smiju nečiji politički interesi da budu iznad opšteg dobra. Neko u Igalu nije uradio ono što je trebao. Menadžment neprestano šalje pogrešne informacije prema građanima a nijesu uradili ono što su morali. Prošle godine nijesu iskoristili sredstva koja su bila obezbijeđena za angažovanje konsultanstke kuće kako bi dobili presijek stanja i kako bi Institut izašao na zelenu granu i počeo da stvara novu vrijednost. Ta su sredstva vraćena u budžet i na to pitanje mora da odgovori aktuelni menadžment”, kategoričan je  Šćekić.

Podsjetio je da su uplaćivana avansna sredstva kako bi pomogli Institutu da funkcioniše.

“Ja pitam šta je menadžment uradio u prethodnom periodu, osim što su napravili dugove, da se dugovi svedu na najmanji nivo i da se stanje sredi ili je samo dovoljno da se odgovornost prenese na Vladu i ministarstvo. Mi smo već nekoliko puta promijenili odbor direktora i očekujemo da će ovaj povući neke konkretne poteze”, kazao je Šćekić.

Objasnio je da država ne može da pomaže otvorenim uplatama jer nije stoprocentni vlasnik Instituta.

“Moramo da nađemo način da izađemo iz tog galimatijasa koji je neko drugi napravio a da ne kršimo zakon. Svi moraju da imaju svoju ulogu i odgovornost. Moramo da razmislimo šta je najbolje za Institut a moje i mišljenje premijera Abazovića je da Igalo ne smije da stane”, poručuje Šćekić.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније