Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б. [ Mina ]

15. 05. 2023. 20:10 >> 20:23

ŽELjAZKOV

"Očekujem da se put ka EU ubrza na principu zasluga"

Bugarska podržava evropske aspiracije država Zapadnog Balkana, kazao je predsjednik bugarske Skupštine Rosen Željazkov, prilikom susreta sa predsjednicom Skupštine Crne Gore Danijele Đurović koja je zvaničnoj posjeti toj zemlji.

Željezkov je dodao da očekuje ubrzanje procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU) zasnovanog na principu zasluga.

Kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, Željazkov je ponovio nedvosmislenu podršku Bugarske Crnoj Gori na putu evropskih integracija.

On je istakao da će Crnoj Gori i u narednom periodu Bugarska stajati na raspolaganju u svim fazama procesa pristupanja.

"Bugarska podržava evropske aspiracije kako zemalja Zapadnog Balkana, tako i Ukrajine, Moldavije i Gruzije", kazao je Željazkov i istakao da očekuje ubrzanje procesa pristupanja EU zasnovanog na principu zasluga koje svaka zemlja treba pojedinačno da ostvari.

Đurović je pozdravila prijateljske i sadržajne bilateralne odnose zasnovane na bogatim istorijskim i kulturnim sponama.

Ona je kazala da je zadovoljna što je i nakon pandemije korona virusa nastavljen frekventan politički dijalog.

Đurović je, kako se dodaje, zahvalila na dosadašnjoj političko-ekspertskoj podršci Bugarske evropskoj integraciji Crne Gore i rekla da se nada da će biti nastavljena.

Govoreći o parlamentarnoj saradnji, Đurović je istakla da su grupe prijateljstva između dvije skupštine već formirane, i da postoji veliki prostor za jačanje odnosa između zakonodavnih tijela.

Đurović je istakla da bi bilo korisno razmotriti modalitete buduće saradnje u oblastima kao što su trgovina, turizam, energetika, poljoprivreda, telekomunikacije, mala i srednja preduzeća, ekologija i saobraćaj.

„Ocijenivši da je naročito potrebno pospješiti saradnju u oblasti turizma, saopštila je da bi od izuzetne važnosti bilo uspostavljanje direktnih avio linija na relacijama Podgorica – Sofija i Tivat – Varna“, kazali su iz Skupštine.

Đurović je rekla da raduje intenzitet saradnje na kulturnom planu kroz kvalitetnu implementaciju Programa o saradnji u oblasti kulture za period 2021-2023. godine.

Ona je naglasila da Crna Gora posebno cijeni što je u okviru Nacionalne biblioteke Sveti Ćiril i Metodije otvoren Crnogorski književni ugao, u julu 2022. godine.

Sagovornici su, kako je saopšteno, zaključili da Crna Gora i Bugarska treba da nastave da njeguju i unapređuju svoje odnose, što će dati doprinos jačanju saradnje na čitavom Balkanu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније