Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

13. 05. 2023. 19:53   >>  19:54

REAGOVANjE NPCG

Traže da se blokada puta prema Biogradskoj gori odmah prekine

Iz Nacionalnih parkova Crne Gore, reagovali su jer je grupa građana blokirala put prema NP Biogradska gora, i kažu da je to nepromišljen i ishitren potez, koji je, kako tvrde inicirao Miodrag Kalezić iz Mojkovca.

Nezadovoljni stanovnici te Opštine najavili su blokadu puta svake subote dok im se ne dozvoli besplatan ulazak u taj Nacionalni park.

“Molimo predstavnike grupe građana koji su blokorali put prema NP Biogradska gora da to više ne čine jer na nezakonit način sprječavaju mogućnost svim drugim posjetiocima kojih je u znatno većem broju, da posjete i borave u NP Biogradska gora”, poručuju u reagovanju.

Iz NPCG navode da su krajem aprila imali sastanak sa predstavnikom potpisnika peticije za besplatan ulaz u NP Biogradska gora za stanovnike Mojkovca, Miodragom Kalezićem, te da su razgovarali o relokaciji turističkih vozića, kao i razmatranju “eventualnih mogućnosti o besplatnom ulasku građana Mojkovca u NP Biogradska gora”.

“Napominjemo da je Kalezić u prethodnom periodu bio angažovan, više od godinu dana, u NP Biogradska gora po Ugovoru o privremenim i povremenim poslovima i primao naknadu kao vozač promotivnog voza, kao i da je Policija morala da reaguje kako bi preuzela promotivni voz od Kalezića kome je dat na čuvanje. Isto tako, ističemo da Kalezić, bivši kolega koji je upravljao vozićima, čija je supruga takođe zaposlena u parku, sa porodicom besplatno boravi u ovom nacionalnom parku. Imajući u vidu da je komisija za saobraćaj dala negativno mišljenje u vezi sa korišćenjem promotivnog voza u ovom zaštićenom području zbog, između ostalog, uspona na određenim dionicama, odluku o njihovoj upotrebi će u narednom periodu donijeti nadležni subjekti”, navode iz tog preduzeća.

Kupovinom ulaznice, kako navode, svi posjetioci doprinose zaštiti, očuvanju i promociji najznačajnijih vrijednosti Nacionalnog parka.

“Shodno Zakonu o nacionalnim parkovima, članom 21, definisano je da ulaznice u Park ne plaćaju fizička lica koja žive ili posjeduju nepokretnosti u Parku i članovi njihove uže porodice. Kako bi gotovo sve ciljne grupe bile u mogućnosti da posjete Nacionalni park, Odlukom o visini naknada JPNPCG definisan je besplatan ulaz u svim nacionalnim parkovima za djecu do 15 godina, te besplatan ulaz za najavaljene grupe studenata PMF-a odsjeka za biologiju, kao i snižene cijene ulaznica za 50 odsto za unaprijed najavljene grupe planinara, učenika, studenata, i sindikalnih organizacija. Isto tako, izdvajamo i godišnju ulaznicu po promotivnoj cijeni od 13,50 eura kojom posjetilac stiče pravo na neograničeni broj ulazaka u svih pet nacionalnih parkova do kraja kalendarske godine. Smatramo da je na ovaj način definisan zaista veliki broj povoljnosti koje pružaju Nacionalni parkovi Crne Gore kako bi sve ciljne grupe imale mogućnost da posjete zaštićena područja”, pojašnjavaju u reagovanju.

U NP Biogradska gora se, kako dodaju, kontinuirano i sinhronizovano obavljaju poslovi fizičke i stručne zaštite u cilju očuvanja cjelovitog prostora.

“Glavne aktivnosti Službe zaštite usmjerene su na sprječavanje protivpravnog korišćenja prirodnih dobara parka, kao što su sječa šume, nedozvoljena gradnja, nezakonit lov i ribolov itd.

Zaštita se sprovodi neprekidno - 24 časa, pri čemu nadzornici svakodnevno evidentiraju sva dešavanja na prostoru parka, sa posebnim angažovanjem na njegovim graničnim dijelovima”, navode u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније