Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.С.

10. 05. 2023. 14:55 >> 14:55

BERANE

"Za šest mjeseci izmirili dugovanja od preko milion eura"

Skupština opštine Berane usvojila je većinom glasova Izvještaj o radu predsjednika za prošlu godinu, a protiv je bilo samo devet odbornika DPS.

Predsjednik opštine Vuko Todorović je kazao da je tokom 2022. godine odgovornim rukovođenjem omogućeno je nesmetano funkcionisanje lokalne uprave.

“U prilog ovome govori i činjenica da je za 6 (šest) mjeseci izmireno 1.063.314,49€ duga, od čega se 495.173,23€ odnosi na poreze i doprinose, po Ugovoru o reprogramu duga iz 2015. godine. U 2022. godini na teritoriji opštine asfaltirano je oko 13km puteva: 7 (sedam) km preko IFAD programa, 2 (dva) km preko Uprave za kapitalne projekte, i ostalo iz sredstava Opštine Berane. U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede asfaltiran je parking kod Opšte bolnice Berane, ukupne vrijednosti 50.000,00 €”,  rekao je Todorović.

On je podsjetio da je u MZ Kaludra rekonstruisan most na Kaludarskoj rijeci na putnom pravcu Donja Ržanica - Kaludra.

“Radovi, koje je sprovodila Opština Berane, uz pomoć Agencije za izgradnju i razvoj Berana, odnosili su se na rekonstrukciju postojeće konstrukcije mosta sa krilnim zidovima. U toku 2022. godine je završena tenderska procedura za Projekat „Regulacija rijeke Lim-Berane urbana zona“, koji se izvodi u okviru regionalnog SDIP projekta (Regionalni program integrisanog razvoja koridora Save i Drine). Vrijednost radova je 4.000.000,00 €, a rok izvođenja radova je 24 mjeseca. U okviru ovog projekta je predviđena i izgradnja šetališta sa obe strane rijeke Lim na potezu između mosta Nike Strugara i Talumskog mosta. Takođe, urađen je Idejni projekat Postrojenja za prečišćavanje pitke vode, koji će riješiti probleme zamućenje vode u toku kišnih dana i isporučivati kvalitetnu vodu tokom čitave godine svim građanima. Tokom 2023. godine biće izrađen revidovani glavni projekat, finansiran iz kapitalnog budžeta države i opštine Berane. Procjenjuje se da bi cijena te investicije iznosila približno 3,5-4 miliona evra”, rekao je Todorović. 

Kako je kazao, tokom 2022. godine započeto je označavanje ulica i naselja važećim nazivima a stambenih i poslovnih objekata novouspostavljenim brojevima.

“Održano je „Beransko kulturno ljeto 2022“, u okviru kojeg su organizovane brojne manifestacije . Otvorena je galerija „Nikola i Uglješa Popović“ koju su građanima darovali Vučić i Vera Popović, u sjećanje na svoje tragično stradale sinove Nikolu i Uglješu. U saradnji sa FSCG završena je tenderska dokumentacija za rekonstrukciju zapadne tribine na fudbalskom stadionu vrijednosti oko 1.700.000,00 €. Završetak radova očekuje se tokom 2023. godine. Sa kompanijom „Niagara sports company“ potpisan je ugovor o sponzorstvu sa Fudbalskim klubom Berane čime je ovaj sportski kolektiv obezbijedio stabilno finansiranje i preduslove za postizanje boljih sportskih rezultate”,  rekao je Todorović.

Podsjetio je i da je Opština Berane obezbijedila udžbenike za učenike prva četiri razreda Škole za osnovno muzičko obrazovanje za školsku 2022.-2023. godinu.

“U saradnji sa kompanijom „Fashion company“ organizovana je akcija „ Đak pješak“ u okviru koje je svakom đaku od prvog do devetog razreda na ruralnom području obezbijeđena obuća, šal i rukavice. Takođe je za sve đake osnovnih škola kompanija „Fashion company“ donirala lopte (2836 komada). Organizovan je II Međunarodni sajam poljoprivrede na kojem se uzelo učešće preko 90 izlagača. Nabavljena je specijalizovana višenamjenska mašina za čišćenje ulica kojom će se olakšati održavanje ulica u našem gradu”,  kazao je predsjednik opštine Berane.

Na sjednici je usvojeno i vise drugih odluka, dok odbornici nisu podržali Odluku o zaradama lokalnih funkcionera.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније