Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

А.М. [ Svetigora pres ]

08. 05. 2023. 16:43 >> 17:05
8

NA STAROM AERODROMU

Počeli radovi na gradnji crkve i Pravoslavne gimnazje "Sveti Sava"

Mitropolit crnogorsko-primorski  Joanikije sa episkopom Kirilom i sveštenstvom, u prisustvu vjernog naroda, danas je blagosiljao je početak radova na gradnji crkve i Pravoslavne gimnazije “Sveti Sava” na Starom aerodromu u Podgorici.

“Te smo se danas ovdje okupili na temeljima budućeg hrama Svetog Save i pravoslavne gimnazije Svetoga Save. Vrijeme je da crkva opet, kao što je i ranije to činila, da sve od sebe za školu”, rekao je mitropolit Joanikije.

Dodao je da je novije školstvo u Crnoj Gori stvoreno u školama koje su bile u sjeni pravoslavni svetinja i da ovim činom nastavljamo samo ono što su radili naši preci..

“Školu smo registrovali i obezbijedili odgovarajućom licencom da sve bude u skladu sa zakonom. Imali smo i dosta prepreka, ali smo naišli i na dosta razumijevanja. A nama ne treba ništa više, niti smo ikad tražili nešto više od onoga što nam sleduje po zakonu”, rekao je Vladika Joanikije.

Mitropolit Joanikije je poručio da će hram Svetog Save i pravoslavna gimnazija Svetoga Save privući mladi svijet.

“Da se ovdje i djeca i mladi i odrasli saberu i da ovdje uzrastaju i u dobrim naukama i u pravoslavnim vrlinama; da ovdje bude najbolji spoj između obrazovanja i vaspitanja naše omladine. Vidimo koliko je to važno”, poručio je Vladika.

Rekao je da je vjera pravoslavna kao so koja čuva i obrazovanje.

“Da je obrazovanje dovoljno samo po sebi za napredak čovječanstva, od ovoga bi svijeta davno nastao raj. Ali, pored tolikoga obrazovanja, vidimo da ovaj svijet često ide unazad i da se javljaju apokaliptične scene u cijelom svijetu. Ne mislim samo na ovaj zločin koji se dogodio u Beogradu. Taj nas zločin najviše boli, naročito što se dogodio u školi. A posle toga zločini i ubistva među mladima. To se događalo i kod nas i svuda u svijetu se događa. Ali budite sigurni: tamo gdje se djeca uče korisnim naukama, ali i gdje se njihovo srce oplemenjuje vjerom, čestitošću, dobrotom, biće mnogo manje problema, i skoro nikako. A, na protiv, cvjetaće svako dobro i sreća u tim mladim dušama. I one će donijeti radost i svojim roditeljima, i svojoj Crkvi i svojoj državi. To nam je cilj sa osnivanjem ove pravoslavne gimnazije – da se obnovi duša naroda i da se obnovi Crna Gora. Da zablista vrlinama Svetoga Petra Cetinjskoga, Njegoša, Svetoga Save i Marka Miljanova. Da te vrijednosti njegujemo”, poručio je Vladika Jonikije.

Pred ovom gimnazijom je, naglasio je Mitropolit Joanikije, postavljen visok zadatak:

“Da pripremi našu omladinu koja će se ovdje učiti za školovanje i na našim domaćim i na svjetskim univerzitetima. I gledaćemo da budu najbolji”, zaključio je Mitropolit Joanikije.

Mitropolit Joanikije je na kraju posebno zahvalio Ristu Drekaloviću, velikom dobrotvoru Srpske Pravoslavne Crkve, koji je priložio zemljište i izradio projekat i crkve i škole i koji će crkvu kao ktitor sam sagraditi i g. Lazari Miniću iz Australije koji je već dao prvi veliki prilog i odlikovan najvećim priznanjem Mitropolije – Ordenom Svetog Petra Lovćenskog Tajnovidca prvoga reda.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније