Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

01. 05. 2023. 20:11 >> 21:06
4

EMISIJA "NAGLAS"

"Ne prepoznajemo zajedničku radničku borbu"

Problematično je što kao društvo nemamo izgrađenu svijest solidarnosti i ne prepoznajemo zajedničku borbu i cilj, ocjena je koja se čula u večerašnjoj emisiji "Naglas", koja je bila posvećena radničkim pravima u Crnoj Gori. Ipak, sagovornike TVCG raduje što radnička hrabrost u posljednje vrijeme dolazi do izražaja.

Darko Stojanović iz Ministarstva rada i socijalnog staranja istakao je da je Crna Gora u posljednjem periodu postala zavisna od turističkih usluga. 

"Ide se ka tome da se položaj radnika poboljša. Nije to brz proces, ali o tim pravima se mora voditi računa", kazao je on.

Predsjednik Radničke partije, Maksim Vučinić, ocijenio je da nema razloga za slavlje. 

"Većina partija, makar deklarativno, se zalažu za prava radnika i bolje uslove života i rada", istakao je Vučinić.

Problematično je što kao društvo nemamo izgrađenu svijest solidarnosti i ne prepoznajemo zajedničku borbu i cilj, poručila je Sandra Obradović iz Unije slobodnih sindikata (USS).

"Ovog 1. maja imamo kolektive koji imaju probleme, fokus je na Institutu dr Simo Milošević. Dajemo primat na one kolektive koji su biti ne samo kao članovi, već kao kolektive koji su od značaja za grad, cijelo društvo..."

Raduje je, kako je kazala, što su u proteklom periodu svjedočili uspješnim štrajkovima i okupljanjima. 

"Svi zajedno sazrijevamo po uzoru na evropske zemlje. Vidite šta se dešava u Francuskoj... Mi još nijesmo tako daleko, ali me raduje činjenica što su zaposleni u kompanijama složni i što sindikalna i radnička hrabrost dolazi do izražaja", istakla je Obradović u emisiji "Naglas". 

Nermin Luković iz Sindikata Instituta "Dr Simo Milošević" ponovio je da zaposlenima u Institutu već četiri mjeseca ne dobijaju platu.

"Da je država mogla više, mogla je i morala je. Zar nije za sramotu da radnici u Institutu obavljaju redovno svoj posao bez plata, da bez ikakvih sredstava dočekuju svoj praznik? Zar to nije za sramotu države", pitao je Luković.

Izjavu ministra Dragoslava Šćekića na račun situacije u Institutu o "presipanju iz praznog u šuplje", Luković je ocijenio skandaloznom.

"Ne samo da je ponizio i uvrijedio radnike Instituta, ugrozio je zdravstveni status svih građana. Ima li većeg prioriteta od zdravlja građana. Ništa nije poklonjeno, mi uredno vraćamo avans. Pored svih loših uslova, radnici svoj posao obavljaju odgovorno i profesionalno", istakao je. 

Stojanović je ocijenio da je ministar Šćekić tokom svog mandata uradio više za zdravstvo od svih prethodnika, te da je uvjeren da su on i premijer uradili sve u njihovoj moći.

"Uvjeren sam da su icrpili sve mogućnosti i nadam se da će to što prije da se riješi. Siguran sam da će, ko god bude činio 44. vladu, prioritet biti rješavanje problema u Institutu. Mislim da najmanje odgovornosti za sve ima 43. Vlada", odgovorio je Stojanović. 

Obradović je problematizovala status radnika bez plata dok "Vlada radi sve što može".

"Mora se pružiti konkretna pomoć. Ne pomoć, već zarađeni novac, ali odmah", naglasila je predstavnica USS.

Vučinić je dodao da treba reći istinu i da se privatizacija završi do kraja

Jelena Nedović iz građanskog pokreta "Alternativa" ocijenila je da ima dosta prostora za poboljšanje radničkih prava u Crnoj Gori.

Istakla je da se radnici najviše žale na neplaćeni prekovremeni rad, neiskorišćeno pravo na odmor ili puni odmor, ugovori o djelu... 

"Ako nemate dovoljno inspektora, nijeste riješili problem. Bitno je ojačati Upravu za inspekcijske poslove, sa kojom mi odlično sarađujemo", rekla je Nedović za TVCG.

Zaposleni, dodala je ona, često i ne znaju šta sve podrzumijeva mobing i koje se granice ne smiju preći.

Alternativa, kako je kazala, nije za vraćanje neradne nedjelje. 

"Tačno je da smo turistička destinacija, ali je tačno i da nijesmo Švedska, Njemačka gde se poštuju prava radnika... Kada budemo toliko ekonomski jaki, d apoštujemo prava radnika, onda možemo da govorimo o uvođenju radne nedjelje", poručila je Nedović.

U emisiji "Naglas" aktuelizovano je i pitanje najavljenog ukidanja radne nedjelje u trgovini. Iako je cilj bio da se izađe u susret privredi tokom ljetnje sezone sagovornici su saglasni da treba poslušati glas radnika. No taj glas, kako je poručeno, političari ne bi trebalo da zloupotrebljavaju pred predstojeće izbore.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније