Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г.

30. 04. 2023. 14:09   >>  14:27 1

IJZ

Oboljeli od malih boginja iz Srbije boravio u CG tokom inkubacije

Novootkriveni slučaj obolijevanja od malih boginja iz Srbije, boravio je u periodu inkubacije u Crnoj Gori, ali da za sada ne postoji prijava sumnje na obolijevanje od malih boginja u Crnoj Gori povezanih sa ovim slučajem. To je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore. IJZ uputilo je još jednom apel roditeljima i starateljima da vakcinišu svoju djecu MMR vakcinom.

IJZ uputilo je još jednom apel roditeljima i starateljima da vakcinišu svoju djecu MMR vakcinom. 

"Institut za javno zdravlje Crne Gore još jednom upućuje apel roditeljima i starateljima da vakcinišu svoju djecu MMR vakcinom. Po prijavi nadležnih službi Institutu za javno zdravlje Crne Gore, da je epidemiološkim nadzorom nad novopotvrđenim slučajem obolijevanja od malih boginja u Srbiji, utvrđeno da je oboljela osoba u periodu inkubacije boravila na teritoriji Crne Gore, obavještene su sve nadležne institucije u Crnoj Gori u skladu sa nacionalnim i međunarodnim protokolima i za sada ne postoji prijava sumnje na obolijevanje od malih boginja u Crnoj Gori povezanih sa ovim slučajem", saopštili su iz Instituta za javno zdravlje. 

Ističu da su sprovedene sve neophodne protivepidemijske mjere prema oboljelom i kontaktima, u cilju spriječavanja i suzbijanja širenja pomenute zarazne bolesti.

"Epidemija malih boginja u susjednim državama je još uvijek niskog inteziteta ali svaki novi potvrđeni slučaj obolijevana iziskuje dodatni alarm za sve roditelje u Crnoj Gori koji još uvjek nijesu zaštitili svoju djecu od obolijevanja", naveli su iz IJZ. 

Kako su istakli, usljed povećanog kretanja putnika u periodu praznika i predstojeće ljetnje sezone, povećava se i mogućnost transmisije virusa, što predstavlja poseban oprez obzirom na niske obuhvate MMR vakcinom u Crnoj Gori.

"Niska stopa stope imunizacije djece MMR vakcinom može voditi samo ka novoj epidemiji među najugroženijima, a ovog puta to bi bila djeca. Stoga vjerujemo da ćemo uz pomoć roditelja uspjeti da spriječimo epidemiju malih boginja u našoj zemlji i sačuvamo zdravlje najmlađih članova našeg društva", zaključuje se u saopštenju Instituta za javno zdravlje. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније