Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Barinfo ]

15. 04. 2023. 22:27 >> 22:29

LITURGIJA U BARU

Joanikije: Svoje spasenje ne možemo graditi bez Hrista

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije danas, na pravoslavnu Veliku subotu, u sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru služio liturgiju i obavio saborno krštenje. Istakao je, pored ostalog, da je ovo dan tišine, dan počivanja Hristovoga u grobu, dan u kojem je svjetlost Božanstva zasijala i prosvijetlila tamu ada.

"Treba da se saberemo i smirimo, da u radosti dočekamo svijetli praznik Vaskrsenja Hristovoga. Jeste ovo dan strogoga posta i molitve, jedina subota koja se posti u toku godine baš strogo, ali ovo je dan kada predosjećamo trijumf i Hristovu pobjedu nad smrću i njegovo vaskrsenje, predokušamo ga u svetim bogosluženjima”, rekao je mitropolit. 

Podsjećajući da se mnogo puta na svetoj službi već pominjalo vaskrsenje Hristovo koje dolazi, istakao je da se tako “obodrujemo da ovaj završni dan posta provedemo u miru i tišini, izmireni sa Bogom, jer smo zajedno sa Njime prošli krsni put Njagovih stradanja”.

Na kraju svog arhipastirskog slova, mitropolit Joanikije je blagoslovio novih 20 hrišćana koji su se danas po starom običaji krstili, poučavajući ih da “redovno idu na sveta bogosluženja kako bi primili prosvećenje u punoći, jer bez toga krštenje ne bi imalo smisla”.

"Ovo jeste veliki dan za sve nas, a posebno za novokrštene. Krštenje je temelj na kome treba graditi svoje spasenje, a to ne možemo bez Crkve, bez Hrista, bez svetih bogosluženja na kojima je Hristos direktno i neposredno prisutan. Svima na zdravlje i spasenje i na mnoga i blaga ljeta", rekao je mitropolit. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније