Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

13. 04. 2023. 13:41 >> 13:45
2

NOVITETI U RTCG

Solarni paneli do kraja maja na krovu zgrade Javnog servisa

Na krovu zgrade Javnog servisa, do kraja maja biće instalirana solarna elektrana, obnovljivi izvor energije koji će donijeti benefite našoj medijskoj kući. Prva faza projekta trebalo bi da bude završena naredne sedmice.

Elektro inženjer za nadzor radova na ovom važnom projektu, Ljubiša Dulović za Portal RTCG je kazao da je ovo investicija koja se višestruko isplati i da je ukupna vrijednost projekta sa PDV-om 213. 000 eura.

“Koncept je da se grije sistem tako da je objekat i proizvođač i potrošač. Ne koriste se baterije za taloženje energije, već se svaki višak energije predaje u mrežu, u trenucima kada je deficitarna energija povlači se iz mreže, što je bitno, jer tako korisnik ima stabilno napajanje. Ovo je brend koji je svuda u svijetu trend, zelena energija, odnosno obnovljvi izvori energije”, naveo je Dulović.

Rekao je da solarni paneli neće samo estetski uticati na izgled zgrade već da će na ovaj način Javni servis propagirati zelenu energiju i da će redukovati troškove.

“Ovo je investicija koja minimum 20 godina može trajati, na visokom nivou, ispod 90 odsto neće opadati kapacitet te elektrane i posle 20 godina. Iako je ovo u Crnoj Gori novo, ostatak Evrope praktikuje solarne panele”, pojašnjava Dulović.

Solarna elektrana ima snagu 240 kw, u tri etaže. Na drugom nivou, na limenom dijelu iznosi oko 120 kw, na trežoj etaži oko 50 kw, i oko70 kw na šestom nivou.
Planirana godišnja proizvodnja je 370 153 kw.

Dulović ističe da je Elektroprivreda na ovaj način željela da poboljša distributivnu mrežu i oslobođenu energiju i samim tim poboljša svoje prihode i rastereti mrežu.

“Ugrađivanjem solarnih panela korisnik postaje nezavistan kad otplati solarnu elektranu i posle nekog vremena postaje nezavistan potrošač koji ima svoju solarnu elektranu i iz nje se snabdijeva. Elektropriveda osolobađa svoju mrežu od potrošača i ima prostor za stabilno napajanje”, pojašnjava Dulović.

Navodi da korinik panela višak energije može da eksploatiše na berzi i na taj način da dobije prihod.

“To je dobro je potrošač kad otplati elektranu, njegovi troškovi su znatno manji, a Elektroprivreda rasterećuje svoju mrežu i pravi prostor za nove korisnike. U Podgorici ima 300 i više sunčanih dana godišnje, solarni potencijal cijele naše države je izuzetan”, navodi Dulović.

Projekat se otplaćuje na taj način što se mjesečno plaća rata u visini prosječnog računa za struju.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније